Brexitul și victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA ne-au arătat că nu este deloc ușor să prezici viitorul apropiat. Atunci când vorbim despre cum va arăta lumea în următorii 10-15 ani, lucrurile devin și mai complicate. Și totuși World Economics Forum a decis să răspundă provocării și a lansat opt predicții pentru anul 2030, după ce a discutat cu mai mulți experți. Cele mai importante schimbări? Nu vom mai deține nimic, SUA nu va mai fi o superputere, iar viața pe Marte nu va mai fi un vis îndepărtat.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Nu vei mai deține nimic și vei fi fericit! Ideea de a face cumpărături va fi o amintire în orașele din 2030, unde cetățenii folosesc energie regenerabilă și împrumută lucrurile de care au nevoie. „Nu voi mai deține nimic. Nu voi mai deține o mașină, o casă, electronice sau haine”, a scris ministrul danez Ida Auken. Ideea pare utopică până în acest punct, însă ministrul completează că societatea se va rupe în două, iar mărginimile orașelor vor fi pline de nemulțumiți.
Va exista un preț global pe emisiile de carbon. China va prelua conducerea în această zonă în 2017, când va începe taxarea celor care poluează, spune Jane Burston, șefa Departamentului pentru Mediu de la National Physical Laboratory din Marea Britanie. Între timp, Europa va deveni principalul centru de comercializare a panourilor solare eficiente și ieftine.
Statele Unite nu vor mai fi singura superputere. Vor exista mai multe țări care vor domina ordinea globală, spune Robert Muggah, cercetător la Igarapé Institute. Aceste țări sunt Rusia, China, SUA, Germania, India, și Japonia. Aceste țări vor manifesta tendințe imperialiste, spune cercetătorul. În același timp, rolul statului este amenințat de creșterea orașelor și de expansiunea identităților online.
Ne luăm rămas-bun de la spitale. Tehnologia va avansa într-o asemenea măsură încât vor exista mult mai puține boli, spune medicul și consilierul la Banca Mondială Melanie Walker. Spitalele așa cum le știm astăzi nu vor mai exista, deoarece vor fi mai puțin accidente datorită mașinilor care se conduc singure, pe de o parte, și va avansa medicina preventivă și personalizată, pe de altă parte. Vor dispărea instrumentele obișnuite din chirurgie și în locul lor vor apărea roboții. De asemenea, și ideea de donare de organe va dispărea, deoarece vor apărea organele 3D.
Vom mânca mult mai puțină carne. Alimentația oamenilor va fi regândită pentru a fi mai sănătoasă și mai puțin dăunătoare mediului, potrivit profesorului de ecologie Tim Benton de la Universitatea din Leeds.
Refugiații sirieni de astăzi, directorii de mâine. În 2030, refugiații sirieni care au venit în Europa vor fi foarte bine educați și vor deveni exemplul de integrare economică a imigranților. Lumea trebuie să se fie pregătită pentru mutările de populație, a spus Lorna Solis, fondatoarea ONG-ului Blue Rose Compass, deoarece schimbările climatice vor duce la strămutarea a un miliard de oameni.
Valorile din Vest vor fi testate până la punctul de a fi distruse. Sistemul acesta de „check and balance”, de separare a puterilor în stat, va fi pus în pericol, a avertizat Kenneth Roth, director executiv la Human Rights Watch.
Viața pe Marte, o realitate. „Până în 2030, vom fi pregătiți pentru a duce oameni pe Planeta Roșie. Mai mult, odată ce am ajuns acolo, probabil vom descoperi dovezi ale vieții extratestre”, a spus Ellen Stofan, cercetătoare la NASA.