Joe Biden: Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden gesticuleaza in timpul unei conferite de presa
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a făcut, marți, o declarație despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lângă granițele ucrainene. Biden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Rusia să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului.

ACTUALIZARE 22:30. Joe Biden și-a început discursul:

„De la începutul acestei crize am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei, care rămâne o posibilitate reală.

De-a lungul tuturor evenimentelor petrecute în ultimele săptămâni și luni, aceasta a fost abordarea noastră și va rămâne abordarea noastră.

Astăzi, vreau să vorbesc poporului american despre situația de pe teren, de pașii pe care i-am făcut, de acțiunile pe care suntem pregătiți să le facem și care este miza pentru noi și pentru lume. Dar și despre cum ne va impacta această situație pe noi, aici, acasă.

De săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, administrația mea s-a implicat în diplomație non-stop. În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate.

Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni.

Ieri, guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită. Eu cred că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.

SUA au pus pe masă idei concrete pentru arhitectura de securitate în Europa, noi măsuri de control, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților, NATO și Rusia.

Nu vom sacrifica principiile de bază, însă. Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază. Dar asta nu înseamnă că nu mai este loc de diplomație și pentru dezescaladare.

Acesta este cel mai bun mod de a merge înainte pentru toată lumea, după părerea noastră. Vom continua eforturile noastre diplomatice și consultările atente cu aliații noștri  și cu partenerii noștri.

Atâta vreme cât există speranța unei rezolvări diplomatice care evită folosirea forței și suferința umană care ar urma, noi o vom urmări. Ministrul rus de externe a spus astăzi că unele dintre forțele ruse vor părăsi pozițiile lor din apropierea Ucrainei.

Ar fi bine. Însă nu avem încă o confirmare. Nu avem confirmarea că armata rusă se întoarce în baze.

Analizele noastre indică că ea este în continuare într-o poziție amenințătoare. Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina. O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză.

Am fost transparenți cu poporul american în ce privește planurile Rusiei, dar și în ce privește cât de serioasă este situația, pentru ca lumea să vadă cu ochii ei ce întâmplă. Am împărtășit ce știm dar și cum acționăm.

Vreau să fiu clar: SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem planuri să aducem acolo rachete. Nu țintim poporul rus, nu ne interesează să destabilizăm Rusia.

Le spun cetățenilor Rusiei: Nu sunteți dușmanii noștri și nici nu cred că voi vă doriți un război sângeros și distructiv împotriva Ucrainei, o țară și un popor cu care împărtășiți legături atât de profunde, istorie și cultură.

Acum 77 de ani, popoarele noastre au luptat și sacrificat umăr la umăr pentru a încheia cel mai greu război din istorie. Al Doilea Război Mondial a fost un război de necesitate. Dacă Rusia atacă Ucraina, acela va fi un război ales, un război fără motiv.

Spun lucrurile acestea nu ca să provoc, ci pentru a evidenția adevărul. Adevărul contează, responsabilitatea contează. Dacă Rusia invadează în zilele și săptămânile care urmează, costul în vieți omenești în Ucraina va fi imens. Iar costul strategic pentru Rusia va fi și el imens.

Dacă Rusia va ataca Ucraina se va lovi de o condamnare generalizată la nivel internațional. Lumea nu va uita că Rusia a ales să aducă moarte și distrugere, invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o lovitură pe care Rusia și-o dă singură.

SUA și aliații vom răspunde decisiv. Occidentul este unit și pregătit.

Astăzi, aliații NATO sunt mai uniți și mai hotărâți ca niciodată. Sursa puterii noastre de neînvins continuă să fie rezistența noastră și principiile noastre democratice. Aici e vorba de mai mult decât de Ucraina și Rusia, e vorba de a lupta pentru lucrurile în care credem. Pentru viitorul pe care ni-l dorim. Pentru libertate. Pentru dreptul țărilor de a-și alege destinul și al oamenilor a-și alege viitorul. Pentru principiul că țările nu pot modifica granițele vecinilor lor prin forță.

Aceasta este viziunea noastră. Sunt convins că aceasta viziune va învinge. Dacă Rusia acționează, vom ralia lumea pentru a ne opune agresiunii acesteia. SUA și aliații noștri sunt gata să impună sancțiuni puternice inclusiv unele pe care nu le-am impus atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Vom pune presiuni intense pe cele mai importante organizații financiare și sectoare economice rusești. Aceste măsuri sunt pregătite. Curând, și dacă Rusia va invada. Vor fi consecințe pe termen lung care vor submina capacitatea Rusiei de a fi competitivă economic și strategic. Când vine vorba de Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina, el nu va mai exista.

Nu voi trimite militari americani să lupte în Ucraina, dar am trimis Ucrainei echipament militar pentru a o ajuta să se apere. Le-am dat informații și sfaturi pentru același scop.

SUA va apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forța. Un atac împotriva vreunei țări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul SUA față de articolul 5 este sacrosanct.

Deja, ca răspuns la amenințarea rusească, am trimis trupe adiționale pe flancul estic. Mai mulți aliați au anunțat că vor accentua capacitățile militare pentru a descuraja agresiunile și a fi pregătiți să apărăm flancul estic.

Vom continua și să efectuăm exerciții militare cu aliații și partenerii noștri, pentru a accentua capacitatea de apărare. Iar dacă Rusia invadează, vom face noi pași pentru a accentua prezența NATO și pentru a ne asigura aliații și pentru a descuraja agresiunile.

Ca să fiu clar, dacă Rusia invadează, vor fi consecințe și aici, acasă. Poporul american înțelege că apărarea libertății și democrației are mereu un cost.

Ca să fiu clar, dacă Rusia invadează, vor fi consecințe și aici, acasă. Poporul american înțelege că apărarea libertății și democrației are mereu un cost.

Nu căutăm confruntare directă cu Rusia, dar am spus clar că dacă Rusia țintește cetățeni americani din Ucraina, vom răspunde în forță. Dacă Rusia atacă SUA și aliații prin metode asimetrice, precum atacuri cibernetice împotriva companiilor noastre, suntem pregătiți să răspundem”.

---

Joe Biden va susţine de la Casa Albă „o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri. Statele Unite continuă să creadă că diplomația și dezescaladarea reprezintă cea mai bună cale de urmat în viitor, însă sunt pregătite pentru orice scenariu”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Preşedintele american a avut, marţi, o convorbire telefonică cu președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii „verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la granița ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un „prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să „rămână perfect coordonaţi” în faţa lui Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Invazia rusească este tot mai iminentă, spun mai mulți oficiali occidentali

Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton. Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

Ambasadoarea SUA la NATO a spus de asemenea că și guvernul american monitorizează situația după anunțul Rusiei, conform CNN.

Săptămâna trecută, consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a avertizat public că invazia rusească în Ucraina ar putea începe în zilele următoare.

„Nu putem prezice ziua exactă, dar spunem deja de ceva timp că suntem în fereastra de timp în care ar putea începe o acțiune militară majoră a Rusiei. Poate începe în oricare zi, inclusiv în săptămâna care urmează, până la sfârșitul Jocurilor Olimpice”, a spus Sullivan, duminică.

„Felul în care și-au adunat forțele și în care și-au manevrat obiectele ne arată că există o posibilitate reală de acțiune militară foarte curând. Suntem pregătiți să lucrăm pe partea diplomatică, dar suntem, de asemenea, pregătiți să acționăm cu unitate și hotărâre cu aliații și partenerii noștri, dacă Rusia acționează”, a adăugat el.

Luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie. El a spus că a decretat ca această zi să fie declarată „Ziua Unității”.

De asemenea, SUA și alte țări europene și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai curând pentru a nu fi în pericol, iar ambasada americană a fost mutată de la Kiev la Lvov, în vestul țării.  

Citiți și: Zelenski le cere magnaților și politicienilor care au fugit din Ucraina să se întoarcă: Este datoria voastră să fiți cu noi, poporul

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri