Live Text Opinii contradictorii la Kremlin cu privire la o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski a vizitat Bahmut, cel mai fierbinte loc de pe front

Data actualizării: Data publicării:
War in Kyiv, Ukraine - 19 Dec 2022
Război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rușii continuă bombardamentele în cea de a 300-a zi de război în Ucraina. Regiunea Herson a fost lovită cu rachete, în timp ce un spital din Donețk a fost bombardat noaptea trecută. Între timp, Putin afirmă că situația din regiunile anexate ilegal de ruși este „extrem de complicată”. Declarația este făcută după vizita în Belarus, unde, potrivit think tank-ului ISW, Putin nu a reușit să-l convingă pe Lukașenko să intre în război împotriva Ucrainei.

VEZI și GALERIE FOTO 300 de zile de război în Ucraina. Cele mai puternice imagini ale conflictului de lângă noi

Grănicerii ucraineni au găsit rămăşiţele unei aşezări romane în timp ce construiau fortificaţii lângă Nipru

ACTUALIZARE 22.55 Grănicerii ucraineni, care construiau fortificaţii pe malul râului Nipru, au descoperit rămăşiţele unei aşezări romane.

"Au fost găsite bucăţi de amfore şi de vase ceramice a o adâncime de un metru", se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Armata a informat arheologii locali despre descoperire. Lucrările au fost oprite pentru conservarea artefactelor cu valoare istorică", se mai spune în comunicatul care adaugă că săpăturile arheologice vor continua după ce va fi obţinută victoria în faţa trupelor invadatoare din Rusia.

Amfora-romana-Ucraina
Amforele și mai multe obiecte ceramice au fost descoperite pe malul râului Nipru. Foto: dpsu.gov.ua

Putin va stabili miercuri obiectivele armatei ruse pentru anul viitor. Șoigu prezintă „progresul” invaziei din Ucraina

ACTUALIZARE 18:30 Preşedintele rus Vladimir Putin va stabili obiectivele armatei sale pentru anul 2023 în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali militari care va avea loc miercuri, a anunţat marţi Kremlinul, în a noua lună a ofensivei Moscovei în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vladimir Putin va avea o reuniune extinsă cu Ministerul rus al Apărării (...) Vor fi rezumate activităţile forţelor armate ruse în 2022 şi vor fi definite sarcinile pentru anul viitor”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va participa la această reuniune „pentru a raporta progresul operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi al livrărilor de armamente către forţele armate, a adăugat Kremlinul.

Opinii contradictorii la Kremlin cu privire la o nouă ofensivă în Ucraina

ACTUALIZARE 17:10  Există opinii contradictorii în Rusia cu privire la lansarea sau nu a unei noi contraofensive în Ucraina, a declarat un oficial american, potrivit Sky News.

Oficialul american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat reporterilor că există o diferență de opinie în ceea ce privește viitoarea strategie a Kremlinului în Ucraina.

Acesta a reiterat însă că Washingtonul va continua să sprijine Kievul, indiferent de scenariul pe care îl vor alege rușii.

„Cu siguranță există unii (în Rusia) care își doresc o nouă ofensivă în Ucraina. Sunt alții care au întrebări reale despre capacitatea Rusiei de a face acest lucru”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, generalul ucrainean Valeri Zaluzhniy, a declarat pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus încă din luna ianuarie.

Explozie la un gazoduct din Rusia. Prin el era alimentată Europa, via Ucraina

ACTUALIZARE 16:00 Gazoductul Urengoi-Pomary-Uzhhorod, folosit pentru a exporta gaze rusești prin Ucraina a explodat, marți, conform Reuters care citează oficiali locali. Trei oameni au murit.

Gas pipeline explosion Russia
Explozie la un gazoduct din Rusia. Foto: Profimedia Images

Conform ministerului regional pentru urgențe din Republica Ciuvaș, din cadrul Rusiei, acolo unde a avut loc accidentul, aproape de orașul Kazan de pe Volga, a fost primit un apel telefonic cu privire la un incendiu la un gazoduct. Imaginile de pe rețelele sociale arată incendiul puternic provocat de explozia gazoductului.

Citește și Gazprom anunţă că livrările de gaze continuă prin conductele paralele, după explozia celei principale. Anunţul a calmat bursele

Putin le dăruiește pământ în teritoriile anexate soldaților care „s-au remarcat” în războiul din Ucriana

ACTUALIZARE 15:20 Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul prin care cere autorităților din Crimeea și Sevastopol să ofere teren pentru casă soldaților care au fost decorați pentru „merite” în războiul din Ucraina. Tot în același decret, Kremlinul cere autorităților locale să ajute familiile celor morți în războiul de ocupație. 

Printre recomandările cuprinse în decret se numără și solicitările adresate autorităților din suburbiile Moscovei care ar trebui să identifice loturi de teren pentru „eroii” decorați de Putin, transmite Tass.

Putin i-a decorat pe liderii regiunilor anexate ilegal

ACTUALIZARE 14:50 Vladimir Putin i-a decorat marți pe liderii proruși ai celor patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate ilegal de Moscova în septembrie, transmite Agerpres care citează EFE. Evenimentul a fost transmis în direct, iar liderii decorați au avut discursuri laudative la adresa lui Putin.

Doi dintre cei decorați, liderul din Lugansk și cel din Doneţk au primit „Ordinul pentru Merit al Patriei”, gradul I. Ceilalți doi care asigură conducerea în Zaporojie şi Herson, au primit acelaşi ordin, dar în gradul III, potrivit transmisiunii în direct a ceremoniei solemne desfăşurate în Sala Sf. Ecaterina a Marelui Palat al Kremlinului.

„Acest premiu nu este doar al meu, ci al tuturor locuitorilor (din autointitulata) Republică Populară Lugansk. (...) Mi-ar plăcea să-mi exprim profunda recunoştinţă faţă de dumneavoastră personal şi faţă de întregul popor rus pentru ajutor, fără de care nu am fi o republică şi nu am putea supravieţui”, i-a transmis Pasecinik din Lugansk lui Putin în timpul ceremoniei.

Citește și Rușii sărbătoresc „patriotic” Crăciunul cu soldați de gheață cu puști kalașnikov în mâini: „Trebuie să apărăm Rusia de naziști”

Zelenski vizitează orașul Bakhmut din prima linie a frontului

ACTUALIZARE 13:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză pe linia frontului în Bahmut, în regiunea Donețk, unde forțele ucrainene și cele rusești duc lupte crâncene de luni de zile, potrivit BBC, scrie BBC News.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Liderul de la Kiev s-a întâlnit cu militarii ucraineni și i-a premiat, a anunțat biroul prezidențial.

De luni de zile, orașul Bahmut este o țintă-cheie a trupelor rusești din regiunea Donețk și a fot grav avariat. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să țină piept soldaților ruși și i-au împiedicat să avanseze.

Putin a amânat de trei ori invazia în Ucraina. Militarii ruși au avut muniție și mâncare doar pentru trei zile

ACTUALIZARE 11:30 Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit lui Vadim Skibitski, directorul adjunct al informațiilor militare ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Skibitski a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gerasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus acesta.

Skibitski a adăugat că unitățile militare ruse implicate în invazia planificată au fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, indicând că Rusia a subestimat serios situația.

Volodimir Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina

ACTUALIZARE 11:10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mesajul adresat naţiunii că Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina, iar în curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor. ”Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Şi nici nu o vor face”, a mai spus el, arătând că ruşii ”duc războaie şi irosesc vieţile oamenilor, nu ale celor dragi, doar pentru că un grup de la Kremlin nu poate recunoaşte greşelile şi se teme teribil de realitate”.

Principalul lucru este să vorbim pentru Ucraina cu o singură voce şi să ne apărăm interesul comun: totul pentru victoria Ucrainei, totul pentru a ne ajuta la apărare. Bakhmut este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie de front - peste 1300 km de ostilităţi active. Din luna mai, ocupanţii încearcă să ne rupă Bakhmut-ul, dar timpul trece şi Bakhmut deja rupe nu doar armata rusă, ci şi mercenarii ruşi care au venit să înlocuiască armata irosită a ocupanţilor. Gândiţi-vă doar la asta: Rusia a pierdut deja aproape 99 de mii dintre soldaţii săi în Ucraina. În curând vor fi 100 de mii de victime ale ocupanţilor. Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Şi nici nu o vor face”, a spus liderul ucrainean, citat de The Kiev Independent.

volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Imagesd

Volodimir Zelenski a precizat că ruşii duc războaie şi irosesc vieţile oamenilor, vieţile altora, nu ale celor dragi, doar pentru că un grup de la Kremlin nu poate recunoaşte greşelile şi se teme teribil de realitate. Dar realitatea vorbeşte de la sine”.

Le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care ţin cu eroism direcţia Bakhmut, Soledar, Avdiivka, Maryinka, direcţia Kreminna şi întreaga regiune Donbas, care a fost una dintre cele mai puternice din Ucraina înainte de venirea Rusiei şi pe care Rusia o distruge până la pământ pârjolit. Nici măcar o astfel de cruzime nu-i va da inamicului nimic. Astăzi, mai mulţi consumatori decât ieri sunt deconectaţi de la electricitate. Din cauza mai multor lovituri de drone în cursul dimineţii. Dar reparatorii, ca întotdeauna, lucrează foarte activ, non-stop. Ei încearcă să restabilească alimentarea cu energie electrică cât mai curând posibil, cel puţin la nivelul pe care îl poate asigura generarea. Acest lucru se va face”, a spus Zelenski. 

Preşedintele Ucrainei a afirmat că în dimineaţa de luni în mai multe regiuni şi oraşe au a fost atacate de drone, dar, din fericire, cele mai multe dintre ele nu şi-au atins ţintele vizate, iar acest lucru a făcut ca dimineaţa noastră de astăzi să fie puţin mai bună”. 30 de Shaheds au fost doborâte - nu este rău.  Le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri antiaerieni, piloţilor şi grupurilor mobile de foc pentru acest rezultat şi pentru protecţia cerului ucrainean. Şi sunt recunoscător în special brigăzilor 96 Kiev şi 208 Kherson de rachete antiaeriene, care au dat dovadă de cea mai mare precizie astăzi. Aceste Shaheds, care au fost folosite de Rusia, fac parte dintr-un nou lot de drone. Aceasta este internaţionala teroristă a celor două regimuri - ajută la lupta împotriva oamenilor. Ei bine, ambele vor fi trase la răspundere pentru asta”, a sous liderul ucrainean.

Rușii continuă bombardamentele în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 10:50 Rușii au bombardat în noaptea de luni spre marți regiunile Herson și Donețk. Un spital a fost distrus și mai multe blocuri de locuințe au fost lovite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Șeful SIS din Moldova face apel la calm după declarațiile despre un posibil atac al Rusiei

ACTUALIZARE 10:20 Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a venit, luni seară, cu noi precizări după declarațiile directorului său, Alexandru Musteață, care a spus că Rusia ar avea în plan să invadeze țara la începutul anului 2023, în funcție de ce se întâmplă pe frontul din Ucraina.

SIS precizează, după declarațiile lui Musteață, că obiectivul Rusiei ar fi crearea unui coridor terestru până la Transnistria, dar că punerea în aplicare a unui astfel de plan ar depinde de situația din Ucraina.

Putin spune că situația în regiunile anexate ilegal este „extrem de dificilă”

ACTUALIZARE 10:10 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că situaţia în cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a declarat părţi componente ale Rusiei este „extrem de dificilă” şi le-a ordonat serviciilor de securitate să supravegheze frontierele şi să combată noile ameninţări, relatează marţi Reuters, potrivit Agerpres.

Comentariile lui Putin au fost făcute cu ocazia Zilei serviciilor de securitate, celebrată în Rusia, şi în contextul apelurilor Kievului care a solicitat mai multe arme după ce drone lansate de forţele ruse au atacat în ultimele săptămâni infrastructura esenţială din Ucraina.

Într-o rară acceptare a faptului că invadarea Ucrainei nu decurge conform planului iniţial al Moscovei, şeful statului rus a ordonat Serviciului federal de securitate (FSB) să garanteze „siguranţa” oamenilor care trăiesc în regiunile anexate de Rusia.

„Situaţia în republicile populare Doneţk şi Lugansk şi în regiunile Herson şi Zaporojie este extrem de dificilă”, a afirmat Vladimir Putin.

În luna septembrie, preşedintele rus a anunţat anexarea a 15% din teritoriul ucrainean, dar a avertizat că războiul „poate fi un proces îndelungat”.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi pentru protejarea populaţiei rusofone din Ucraina.

ISW: Putin nu a reușit să-l convingă pe Lukașenko să intre în război împotriva Ucrainei

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a blocat eforturile lui Vladimir Putin de a constrânge Belarusul să se integreze în Federația Rusă - aceasta este evaluarea think tank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) după întâlnirea de ieri a liderilor de la Moscova și Minsk. Deși au discutat despre antrenarea piloților bieloruși să lanseze bombe nucleare, think tank-ul american consideră că liderul de la Minsk s-a eschivat ca țara sa să fie atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Cei doi lideri s-au abținut să discute public despre invazia din Ucraina, ambii precizând în schimb că Belarus se confruntă cu amenințări din partea Occidentului.

putin lukasenko
Putin a făcut prima vizită în Beleraus în ultimii trei ani. Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a anunțat că ia în considerare antrenarea piloților bieloruși să folosească „muniții cu încărcătură specială” din cauza „escaladării” situației la granițele externe ale Uniunii Statale Rusia - Belarus.

În timpul discuţiilor de ieri, considerate de Putin „substanţiale”, Moscova şi Minskul au convenit să-şi consolideze cooperarea în „toate domeniile”, în special în sectorul apărării. Acestea sunt „măsuri comune pentru asigurarea securităţii” celor două ţări, „livrări reciproce de arme”, precum şi fabricarea în comun de armament, a precizat Putin. Rusia va continua, de asemenea, să antreneze militari bieloruşi pentru a pilota avioane bieloruse proiectate de sovietici, capabile să transporte bombe nucleare, potrivit aceleiaşi surse.

ISW amintește că, potrivit unei evaluări anterioare, Lukașenko folosește retorica apărării granițelor Belarusului împotriva Occidentului și NATO pentru a evita participarea la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Liderul de la Minsk a făcut aluzie la posibila desfășurare de arme nucleare în Belarus și pe 17 februarie, în contextul unei presupuse agresiuni din partea Occidentului.

Lukașenko a spus că Rusia îi va livra rachete antiaeriene S-400 și rachete Iskander, în vreme ce Putin a afirmat că a discutat cu Lukașenko despre formarea unei zone comune de apărare aeriană.

„Rusia se poate descurca fără noi”

ISW continuă să estimeze că implicarea Belarusului în războiul declanșat de Putin în Ucraina rămâne puțin probabilă. Un indiciu este că Putin pare să fi acceptat punctele de vedere ale lui Lukașenko fără să încerce să-l convingă să și le schimbe, potrivit ISW.

Liderul de la Minsk va trebui acum să creeze un discurs care să ofere poporului bielorus o explicație plauzibilă pentru care a renunțat brusc la retorica amenințării unei invazii din partea NATO, pe care a folosit-o la început pentru a i se alătura lui Putin.

Vizita lui Putin la Minsk, prima după 2019, a stârnit temeri la Kiev că șeful Kremlinului vrea să facă presiuni asupra aliatului său pentru a se alătura unei noi ofensive ruse în Ucraina. Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul şi sudul Ucrainei după invazia lansată februarie, îşi asumă un rol tot mai public în război.

Vladimir Putin a afirmat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarus, cel mai apropiat aliat al său, foarte dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze şi petrol.

„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său bielorus, Aleksandr Lukaşenko, la finalul întrevederii lor la Minsk.

La rândul său, liderul de la Kremlin a insistat asupra legăturilor strânse dintre cele două ţări, „cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri strategici” care rezistă „eficient” sancţiunilor occidentale. 

„Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem lipsi de ea”, a argumentat el în continuare.

„Suntem capabili să ne protejăm independenţa pe cont propriu, fără Rusia? Nu!”, a adăugat preşedintele bielorus.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Din ce a fost făcută singura casă care a rămas intactă în incendiile din Los Angeles. Totul a ars în jurul ei
Digi FM
Cine stă în spatele protestelor și de ce Călin Georgescu fuge de oameni?
Pro FM
Ce i s-a întâmplat Oanei Radu la o nuntă la care a cântat: "Niciodată oamenii nu s-au purtat așa. Mireasa se...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
România, țara asistaților social. Aproape 15.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat anul trecut să...
Newsweek
Guvernul anunță data când pensiile vor fi indexate în 2025. Ce bani iau pensionarii în plus? SURSE
Digi FM
Fiica lui Gisèle Pélicot crede că tatăl ei a drogat-o și pe ea, din dorința de a o abuza: „E un monstru care...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Noul film al lui Gerard Butler, lider în box office-ul american. "Moana 2", la un pas de 1 miliard de dolari...
UTV
Mario Fresh confirma relatia cu Nadd Hu! Cei doi se afla intr-o vacanta exotica in Bali