Iarnă extremă în Coreea de Nord. Milioane de oameni fără electricitate și hrană ar putea să moară în case de foame și frig

Data publicării:
femeie îmbrăcată gros merge prin ninsoare
Ninsoare în Pyongyang în 2021. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Coreea de Nord este lovită de un val puternic de frig în aceste zile, iar temperaturile extreme înregistrate în unele zone din nordul țării provoacă îngrijorări cu privire la situația unui număr mare de nord-coreeni care nu au electricitate, încălzire sau hrană, relatează BBC.

Autoritățile de la Phenian au avertizat că urmează un episod de vreme extremă în țară, în condițiile în care un val de aer rece lovește o mare parte din Asia de Est. Temperaturile vor ajunge, cel mai probabil, la minus 30 de grade Celsius în zona de nord a țării, aceasta fiind și cea mai săracă parte a Coreei de Nord.

Coreea de Sud și China au emis, de asemenea, avertizări de vreme extrem de rece, iar Japonia se așteaptă la cele mai mici temperaturi din ultimul deceniu, în această săptămână.

Deși Coreea de Nord a fost afectată de vreme extremă la fel de mult ca alte țări ale lumii, este puțin cunoscut care a fost efectul acesteia față de populație, în condițiile în care țara este una dintre cele mai închise și mai secretoase de pe glob.

Ryanggang și jumătățile de nord și sud ale Hamgyong, cele mai sărace provincii ale Coreei de Nord sunt cele mai vulnerabile față de șocurile climatice. Foarte puține locuri în afara capitalei Phenian au curent electric, iar oamenii ard lemne și plane uscate în case pentru a se încălzi în timpul iernii.

De asemenea, mulți nord-coreeni își acoperă ușile și ferestrele cu fâșii de plastic pentru a conserva căldura și a-și izola casele.

Radio Asia Liberă a relatat, în decembrie, că un număr mare de oameni din Coreea de Nord au dispărut la sfârșitul anului trecut după un alt episod similar de frig extrem – despre mulți se crede că au murit de foame sau de frig – în condițiile în care temperaturile au coborât sub limita înghețului, iar alimentele au devenit o raritate.

Lipsa de securitate alimentară din Coreea de Nord este, probabil, în cel mai accentuat punct al său de la foametea din anii 1990, conform lui Lucas Rengifo-Keller, analist de cercetare la Institutul Peterson pentru Economie Internațională de in SUA.

În 2019, Coreea de Nord a trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, asta după ce ONU anunțase că 10 milioane de nord-coreeni au „nevoie urgentă de ajutor alimentar”. Conform datelor ONU, mulți dintre ei supraviețuiau cu doar 300g de hrană pe zi în acel an.

În 2020, Coreea de Nord a fost lovită de cinci taifunuri majore, aceste fenomene extreme provocând avarii structurale la clădiri, drumuri, fabrici și sisteme de alimentare cu apă. Mii de nord-coreeni au fost strămutați ca urmare a dezastrelor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...