General american în rezervă: Noul comandant al operațiunilor ruse în Ucraina e un „călău” care a provocat haos în Cecenia și Siria

Data actualizării: Data publicării:
aleksandr dvornikov saluta
Generalul Aleksandr Dvornikov, la parada militară de 9 Mai din 2021 Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov, un general cu experiență de teren căpătată în Cecenia și Siria, la comanda invaziei din Ucraina. Generalul locotenet în retragere Mark Hertling a vorbit la CNN despre semnificațiile acestei numiri, în condițiile în care războiul din Ucraina a fost până acum un eșec pentru Kremlin.

„E interesant din punctul de vedere al procesului de control și comandă. Dvornikov e un general rus tipic. A fost mobilizat în est, în centru și în sud și a urmat calea obișnuită pentru militarii ruși de top: comandă de infanterie, școlile militare obișnuite. Interesant este că a luptat în războiul din Cecenia și a fost primul comandant rus în Siria, la începutul implicării Rusiei în această țară”, a spus Hertling.

„Dvornikov are multă experiență cu genul de acțiuni pe care le-am văzut în ultima vreme. Acum este comandantul districtului militar de sud, ceea ce înseamnă Cecenia, Daghestan, Osetia de nord, Crimeea, așa că știe bine zona. Modul în care a condus operațiunile până acum i-a adus multe medalii, unele date chiar de Putin”, a continuat generalul în rezervă.

„Dar a fost și tipul de călău care a dus campanii în care au existat multe atacuri împotriva civililor, a distrus infrastructură civilă, a provocat haos atât în Siria, cât și în Groznîi. Acesta este omul care trebuie să livreze rușilor un succes militar înainte de parada de 9 mai din Moscova. Dacă va putea sau nu să facă acest lucru e cu totul altă poveste, pentru că nu are foarte multe trupe pentru a executa operațiunile din est”, a mai spus Hertling.

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.

În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată.

Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...