Experiența militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: „Opream la fiecare 10 ore și turnam apă, că fierbea motorul”

Data actualizării: Data publicării:
Lansator de rachete românesc folosit de militarii ucraineni.
Lansator de rachete românesc folosit de militarii ucraineni. Sursa: captură video

Militarii ucraineni din Brigada 118 Mecanizată au vorbit despre experiența lor cu lansatoarele de rachete APR-40 de producție românească, folosite pe front împotrvia rușilor. Un militar a povestit că sistemul pe care îl operează este vechi și că se strică des, potrivit publicației Militarnyi, care citează un reportaj realizat de postul 5 Kanal TV.

APR-40 este un lansator de rachete românesc care folosește obuze de tip sovietic de 122 mm și care este folosit pe front de anul trecut.

Potrivit Militarnyi, APR-40 este o copie românească licențiată a sistemuui BM-21 Grad MRL, care a fost produs de Aerostar în anii 1970 și 1980. Are aceeași unitate de artilerie, dar a primit un nou șasiu cu trei axe DAC 665T.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un soldat cu indicativul „Bolya” a povestit că lansatorul care i-a fost repartizat are aproximativ 40 de ani vechime, așa că este destul de uzat și se strică des.

„Am condus această mașină 550 de kilometri și m-am oprit la fiecare 10 ore și am turnat 10-15 litri de apă în ea, pentru că fierbea”, spune soldatul.

„Bolya” mai spune că lansatorul era stricat când l-au primit, dar că echipa sa l-a reparat și l-a readus în stare de funcționare. Partea de artilerie a instalației a fost foarte puțin folosită, deci este în stare bună.

Artileristul spune că e nevoie de doar 1,5 minute pentru ca echipajul său, deja bine coordonat, să dea prima lovitură. Salba de 40 de rachete poate fi trasă în 30 de secunde.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri