Divergențe între Pentagon și John Kerry pe acordul cu Rusia

Data publicării:
kerry si lavrov

Acordul cu Rusia anunțat de secretarul de stat al SUA, John Kerry, pentru reducerea pierderilor de vieți omenești în Siria a adâncit neînțelegerile manifestate public în ultima vreme între Kerry și ministrul american al apărării, Ashton B. Carter, notează New York Times.

kerry si lavrov

Ministrul apărării are mari rezerve în legătură cu planul americano-rus de a ataca împreună grupările teroriste. Carter s-a numărat printre oficialii administrației Obama care au militat împotriva unui acord cu Rusia, în timpul unei consultări la Casa Albă, de săptămâna trecută. Deși președintele Obama a înclinat în final balanța în favoarea unui acord cu Federația Rusă, pentru care John Kerry a pledat, oficialii de la Pentagon nu și-au schimbat părerea.

Pentagonul consideră că, în cazul în care s-ar respecta armistițiul de șapte zile din Siria, anunțat ca parte a acordului între John Kerry și Serghei Lavrov, în cea de-a optra zi ar putea fi aplicată cea mai dificilă parte a înțelegrii. Mai precis, că Ministerul american al apărării ar împărtăși imediat informații cu omologii săi de la Moscova despre țintele reprezentate de Statul Islamic.

Un înalt oficial al armatei americane este citat de New York Times cu afirmația potrivit căreia ar fi prematur să anunțe că americanii ar trece imediat la aplicarea acordului parafat de Kerry și Lavrov. De asemenea, oficiali de la Casa Albă și-au arătat scepticismul față de dorința Rusiei de a implementa acordul menționat.

Prima zi a acordului de încetare a violențelor în Siria s-a încheiat fără încălcări notabile, însă, potrivit observatorilor, în zonele afectate de războiul civil din Siria domina atmosfera de neîncredere.

Sursa citată notează că diferența de opinie între Kerry și Carter în privința strategiei care trebuie aplicată în Siria a devenit sursa lipsei de coeziune a politicii administrației Obama față de acest suibiect. Pe de o parte, președintele aflat la finalul mandatelor la Casa Albă este criticat pentru lipsa de intervenție decisivă în războiul din Siria, în care, potrivit statisticilor ONU, au murit în cinci ani peste 400.000 de oameni, au fost dislocați șase milioane de oameni și a condus la o criză a refugiaților în Europa. Pe de altă parte, forțele terestre numeroase dislocate în Siria au creat spațiu pe care Federația Rusă l-a folosit prin asumarea unui rol mai mare în zonă pe câmpul de luptă și la masa negocierilor deopotrivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
Digi FM
Eminem a devenit bunic. Fiica sa, Hailie Jade, a născut un băiat. Numele ales pentru bebeluș, o surpriză...
Pro FM
Paul Rudd, emoționat ca un „puști de 15 ani” când Miley Cyrus i-a strigat de pe scenă că-l iubește
Film Now
Cei mai în vogă actori de la Hollywood, confirmați în rolurile celor patru membri The Beatles. O experiență...
Adevarul
Tunelurile care bat recordul Transfăgărășanului. Cum vor arăta cele mai lungi zone acoperite de autostradă...
Newsweek
Casa de Pensii schimbă ziua când bagă pensia pe card. Majoritatea pensionarilor nu iau 400 lei bonus
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Digi World
Cum pot contribui smartphone-urile la detectarea timpurie a depresiei și anxietății
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Brigitte Bardot, confesiuni la 90 de ani: „Am un temperament de foc, e greu să fiu doborâtă”. Cum arată o zi...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...