Live Text Surovikin recunoaște „situația tensionată” din sudul Ucrainei. Rușii vor să evacueze civili din Herson

Data actualizării: Data publicării:
militar ucrainean cu barbă ține pe umăr un lansator de rachete
Avansul trupelor ucrainene continuă în sudul Ucrainei pentru eliberarea regiunilor ocupate de invadatori. Foto: Profimedia Images
Din articol
Rușii recunosc că situația este „tensionată” pe frontul din sudul Ucrainei Rușii anunță noi „mutări organizate” de civili din Herson „Războiul se va termina până la începutul verii”, prezice șeful serviciilor ucrainene Republica Moldova va decreta mobilizare dacă războiul din Ucraina se va apropia de granițele sale Putin a trimis bombardiere nucleare în apropiere de Alaska Parlamentul Estoniei declară Rusia „regim terorist” Rușii rămân fără rachete, susțin serviciile ucrainene Rușii au găsit tancul care se învârtea non-stop în cerc și s-au decis să-l inspecteze Propagandă delirantă la televiziunea rusă: București, pământ rusesc Diplomația ucraineană vrea să rupă relațiile diplomatice cu Iranul Atacurile rușilor provoacă întreruperi de curent în toată Ucraina Rusia, acuzată de Kiev de sechestrarea altor doi responsabili de la centrala nucleară Zaporojie Cel mai recent bilanț cu pierderile suferite de armata rusă în război Serviciile secrete occidentale l-ar putea elimina pe Putin „după modelul Bin Laden”, spune un fost vicepremier rus Explozii în Kiev, daune severe la centrala electrică de la Dnipro Explozii în mai multe orașe ucrainene Cum au ajuns dronele kamikaze „armele răzbunării” lui Putin în Ucraina, similare cu rachetele folosite de Hitler la bombardarea Londrei  Rusia, fără Putin. Cum se va dezlănțui Ramzan Kadîrov și cine va pune mâna pe arsenalul nuclear rusesc (Politico) Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă 13 morți după ce avionul Su-34 s-a prăbușit peste un bloc din Rusia SUA, avertisment către oricine are legătură cu dronele-kamikaze iraniene: „Ar trebui să dea dovadă de vigilenţă” 

Un nou val de explozii este raportat marți dimineață în mai multe orașe din Ucraina, la o zi după ce Rusia a atacat cu drone kamikaze mai multe orașe. Kievul a fost atacat din nou luni seară cu drone iraniene. Au fost cel puțin 12, scrie presa ucraineană. Volodimir Zelenski a cerut, din nou, Occidentului să trimită armament performant țării sale. Statele Unite au amenințat Iran cu alte sancțiuni, pentru că a dat drone rușilor. Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Rușii recunosc că situația este „tensionată” pe frontul din sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 22:30 Noul comandant al invaziei rusești din Ucraina, Serghei Surovikin, a recunoscut că situația de pe frontul din sudul Ucraina, în special la Herson, este „tensionată”, după mai multe eșecuri catastrofale ale rușilor și după avansul armatei eliberatoare ucrainene.

„Situaţia din zona operaţiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunţă la încercările sale de a ataca poziţiile trupelor ruseşti”, a declarat pentru televiziunea publică rusă Rossia 24 generalul Serghei Surovikin, responsabil cu coordonarea invaziei din Ucraina de zece zile.

„Regimul ucrainean încearcă sa spargă apărarea noastră, adunându-şi toate rezervele pentru o contraofensivă”, a spus el.

Potrivit lui Surovikin, situaţia este „foarte dificilă” în special la Herson, capitala regiunii omonime ocupate militar de Rusia din primăvară şi anexată în septembrie, din cauza atacurilor ucrainene care vizează „infrastructurile sociale, economice şi industriale” ale oraşului.

Rușii anunță noi „mutări organizate” de civili din Herson

ACTUALIZARE 22:25 Liderul instalat de ruși la conducerea regiunii ucrainene ocupate Herson a declarat, marți, că urmează noi „mutări organizate” de civili din regiune mai departe de linia frontului.

„Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța mutarea organizată a populației civile din Berislav, Bilozerka, Sniurivka și Oleksandrivka, comunități de pe malul stâng al râului Nipru”, a declarat Vladimir Saldo pe rețeaua rusească Telegram.

„Decizia a fost provocată de crearea de fortificații defensive la scară largă pentru a respinge orice atac. Nu e loc pentru civili acolo unde lucrează armata. Lăsați armata rusă să-și facă treaba”, a mai spus marioneta rușilor în Herson.

Saldo a mai spus și că civilii care hotărăsc să se mute în „regiunile Rusiei” vor primi asistență pentru a-și găsi locuințe. Recent, noul comandant al invadatorilor în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a spus că situația din Herson este „foarte dificilă”. „Armata rusă va asigura evacuarea în siguranță a populației”, a spus Surovikin.

„Războiul se va termina până la începutul verii”, prezice șeful serviciilor ucrainene

ACTUALIZARE 21:47 Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, spune că Ucraina va înregistra „victorii semnificative”, până la sfârșitul anului și este de părere că războiul se va termina până la începutul verii următoare.

„Înfrângerea Rusiei este inevitabilă. Nu poate fi oprită, iar ea va duce la distrugerea Rusiei. Vom face progrese semnificative până la sfârșitul anului. Acestea vor fi victorii semnificative. Veți vedea curând”, a spus maiorul-general Kirilo Budanov, marți. 

Citește continuarea AICI

Republica Moldova va decreta mobilizare dacă războiul din Ucraina se va apropia de granițele sale

ACTUALIZARE 21:40 Republica Moldova va decreta mobilizarea în cazul în care războiul din Ucraina se va schimba „radical”, iar ostilitățile se apropie de granițele sale sau duc la o creștere puternică a fluxului de refugiați, a declarat, marți, ministrul apărării din guvernul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la TVR Moldova.

„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații.

Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus oficialul moldovean în cadrul unui interviu acordat TVR Moldova.

Putin a trimis bombardiere nucleare în apropiere de Alaska

ACTUALIZARE 20:50 Două bombardiere strategice rusești, capabile să poarte focoase nucleare, au zburat 12 ore deasupra Oceanului Pacific și mărilor Bering și Ohoțk, aproape de teritoriul Statelor Unite din Alaska.

Comandamentul pentru securitate aeriană al Statelor Unite și Canadei a anunțat că aviația americană a interceptat, luni, bombardierele rusești Tu-95 în apropiere de coastele Alaskăi. Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a transmis ministerul rus al apărării, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre, în conformitate cu regulile aviatice internaţionale”.

Incidentul vine într-un moment extrem de tensionat în relațiile Rusiei cu Occidentul, în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor cu arma nucleară tot mai dese ale dictatorului rus și cercului său de la Kremlin. NATO și SUA au spus, recent, că se așteaptă la un test iminent al forțelor nucleare rusești.

Comandamentul american precizează că avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei” şi că activitatea rusească în zona de identificare americană nu este considerată „nici o ameninţare şi nici o provocare”.

Parlamentul Estoniei declară Rusia „regim terorist”

ACTUALIZARE 19:01 Parlamentul Estoniei a votat, marți, o rezoluție prin care numește Rusia „regim terorist” și „stat care susține terorismul”, ca urmare a invaziei sângeroase pe care dictatorul rus a pornit-o împotriva Ucrainei.

„În susținere față de apelul Parlamentului Ucrainei către țări și către organizații internaționale, Riigikoku (n. red. – denumirea locală a Parlamentului Estoniei) declară că regimul rus este regim terorist și că Federația Rusă este un stat care susține terorismul, și ale cărei acțiuni trebuie judecate împreună”, a anunțat președintele parlamentului eston într-un comunicat.

„Cerem și comunității internaționale să adopte declarații similare”, a mai transmis oficialul.

Oficialii estoni spun că amenințările nucleare ale dictatorului rus, Vladimi Putin, au transformat Rusia în cel mai mare pericol pentru pace și în Europa și în întreaga lume.

„Riigikogu cere Uniunii Europene și statelor membre NATO să mărească decisiv cantitatea de ajutoare pentru Ucraina. Este nevoie de acest lucru pentru a confrunta agresiunea Federației Ruse și pentru a restaura suveranitatea Ucrainei în teritoriul și granițele recunoscute la nivel internațional”.

Rușii rămân fără rachete, susțin serviciile ucrainene

ACTUALIZARE 18:53 Rezervele de rachete ale rușilor sunt la un nivel critic, susține Agenția de Informații de Apărare din Ucraina, conform CNN.

„Industria de armament din Rusia nu poate produce suficient de multe rachet noi, iar cele cu care au mers la război în 24 februarie deja sunt pe terminate”, a declarat generalul ucrainean Kirilo Budanov, șeful agenției citate.

„Pentru multe dintre aceste rachete, cifrele din stoc au scăzut la un nivel critic, vreau să spun undeva în jurul a 30%”, a adăugat el.

Rușii au găsit tancul care se învârtea non-stop în cerc și s-au decis să-l inspecteze

ACTUALIZARE 18:48 Pe rețelele sociale a apărut o continuare a videoclipului apărut ieri, cu tancul rusesc T-80V care se învârtea în cerc fără să se oprească, după ce una dintre șenile a fost distrusă, iar membrii echipajului fuseseră, cel mai probabil, uciși sau răniți.

În noua filmare se vede cum un soldat se urcă pe tanc pentru a-l inspecta, însă nu-și dă seama că este urmărit de o dronă ucraineană.

În următoarele cadre se vede cum drona lansează două grenade, iar una din ele îl nimerește pe soldatul rus, care, cel mai probabil, nu a supraviețuit.

Citește continuarea AICI

Propagandă delirantă la televiziunea rusă: București, pământ rusesc

ACTUALIZARE 18:40 Liderul pro-rus din regiunea ocupată Herson a fost protagonistul unui nou moment halucinant, după ce în urmă cu nici două luni îi îndemna pe locuitorii din regiunea pe care o administrează să-și păstreze calmul în fața războiului, în timp ce el stătea la un hotel de cinci stele în Rusia.

De data aceasta, Kirill Stremusov apare într-o înregistrare video în care recită o poezie ale cărei versuri susțin nici mai mult, nici mai puțin că România aparține națiunii ruse. 

În poezia lui Stremusov, granițele Rusiei nu se opresc la București, Budapesta, Praga sau Varșovia, ci trec mările și oceanele, pentru a include toate colțurile lumii.

Pagodele din Sri Lanka sunt rusești, crocodilii din Amazon aparțin Rusiei, Nilul este fluviu rusesc, Washingtonul și ornitorincii din Sydney sunt tot ai Rusiei și toată lumea - inclusiv „niște indieni care fumează pipă”, având pe fundal imagini cu svastici - îi iubește pe ruși.

De fapt, întreaga lume aparține Rusiei, asta se desprinde din poezia recitată cu patos de liderul pro-rus.

Citește continuarea AICI

Diplomația ucraineană vrea să rupă relațiile diplomatice cu Iranul

ACTUALIZARE 18:00 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a propus, marți, președintelui Volodimir Zelenski să rupă relațiile diplomatice cu Iranul, țară care a furnizat armatei invadatoare dronele pe care rușii le folosesc acum pentru a provoca distrugeri uriașe și pentru a omorî oameni în Ucraina.

„Date fiind numeroase distrugeri cauzate de drone iraniene infrastructurii civile din Ucraina, de morţi şi de răniţi cauzaţi poporului nostru (...), supun examinării preşedintelui o propunere de a rupe relaţiile diplomatice cu Iranul”, a declarat Kuleba într-o postare video pe Facebook.

Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, regimul de la Teheran a furnizat drone iraniene Rusiei „spunându-ne în acelaşi timp că este împotriva războiului şi că nu susţine niciuna dintre părţi”. În ultimele zile, Ucraina a denunţat de mai multe ori utilizarea de către Rusia a unor drone de fabricaţie iraniană - în special drone Shahed 136 sau drone kamikaze - pentru a lovi infrastructura energetică civilă.

Pentru a-şi justifica propunerea adresată preşedintelui Zelenski, Kuleba a subliniat „apariţia de rapoarte asupra posibilităţii ca Iranul să continue să furnizeze arme Rusiei”, după ce în presă au apărut informații despre o posibilă viitoare livrare de rachete sol-sol iraniene către armata rusă.

„Acţiunile Iranului sunt răutate şi minciuni, pe care noi nu le tolerăm”, a subliniat Kuleba în această postare video.

El a mai spus că „Teheranul poartă întreaga răspundere pentru distrugerea relaţiilor cu Ucraina”. Totuși, Dmitro Kuleba a promis că va reveni asupra acestei poziţii „dacă Iranul va înceta să furnizeze arme Rusiei”.

Atacurile rușilor provoacă întreruperi de curent în toată Ucraina

ACTUALIZARE 13.06 Forțele ruse au vizat din nou instalațiile energetice ale Ucrainei, lăsând o parte din Kiev și alte orașe ucrainene fără energie și apă.

În capitală s-au auzit explozii la scurt timp după ora 09:00 (06:00 GMT), iar din jurul unei centrale electrice din apropierea râului Nipru s-a înălțat o perdea de fum, scrie BBC News.

S-au întrerupt curentul și apa în Jitomir, la vest de Kiev, iar două instalații au fost grav avariate în Dnipro.

Ultimele atacuri au venit la 24 de ore după ce Kievul a fost lovit de drone „kamikaze”.

Dronele fără pilot, despre care se crede că sunt de fabricație iraniană, au ucis cel puțin cinci persoane în capitală și patru în orașul Sumî. Totodată, dronele au lovit infrastructura critică, fiind raportate întreruperi de curent în sute de orașe și sate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți pe twitter că în ultimele opt zile „30% din centralele Ucrainei au fost distruse, provocând întreruperi masive de curent în întreaga țară”.

„Un alt tip de atacuri teroriste rusești: vizează infrastructura energetică și cea esențială a Ucrainei. Începând cu 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară. Nu mai există spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a transmis liderul de la Kiev.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia a intensificat atacurile în ultimele săptămâni asupra infrastructurii electrice din orașe aflate departe de linia frontului. Oficialii s-au grăbit să repare pagubele, dar atacurile venite înaintea iernii au stârnit îngrijorări cu privire la modul în care va răspunde sistemul.

Rusia, acuzată de Kiev de sechestrarea altor doi responsabili de la centrala nucleară Zaporojie

ACTUALIZARE 11.30 Compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat marţi Rusia de 'răpirea' altor doi responsabili de rang înalt de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

Şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni, anunţă Energoatom pe contul său Telegram marţi.

În prezent, nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor, se arată în comunicatul companiei.

Energoatom cere şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi întregii comunităţi internaţionale să ia toate măsurile posibilepentru a ajuta la eliberarea celor doi responsabili ucraineni.

Înainte, forţele ruse au sechestrat alţi înalţi oficiali de la centrala nucleară din Zaporojie - cea mai mare din Europa. Astfel, la 1 octombrie a fost sechestrat directorul uzinei Igor Muraşov, care după aceea nu a mai dorit să revină în funcţie. 

Conform Agerpres, la 11 octombrie, Kievul anunţa sechestrarea lui Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane la centrala din Zaporojie pe fondul procedurii declanşate de Moscova pentru însuşirea uzinei.

centrala nucleara zaporojie profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia

De luni de zile, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente în perimetrul uzinei, care se află nu departe de linia frontului, ceea ce suscită îngrijorări în legătură cu posibilitatea unei catastrofe de genul celei de la Cernobîl.

Pentru a asigura securitatea uzinei, şeful AIEA a întreprins deja o serie de vizite la Kiev şi Moscova, propunând crearea unei zone de securitate în jurul centralei, în timp ce Kievul insistă asupra demilitarizării uzinei, unde Rusia a desfăşurat trupe şi armament, transformând centrala nucleară practic într-o bază militară, conform Unian.

Rusia susţine în principiu crearea unei zone de protecţie a securităţii nucleare în jurul centralei nucleare din Zaporojie, dar exclude demilitarizarea ei completă, a declarat luni seara Konstantin Voronţov, adjunctul directorului Departamentului de neproliferare şi de control al armelor din cadrul Ministerului de Externe rus, la o reuniune a Comisiei I (securitate şi dezarmare) din cadrul Adunării Generale a ONU, informează agenţia de stat rusă TASS în pagina sa electronică.

În urma vizitei efectuate la centrală, directorul AIEA, Rafael Grossi, a avansat iniţiativa privind crearea unei zone de protecţie şi de securitate nucleară în jurul centralei. În principiu, o susţinem, dar este necesar să ne punem de acord asupra parametrilor acestei zone, a spus diplomatul rus.

Dar excludem cu desăvârşire o aşa-numită demilitarizare a centralei nucleare Zaporojie şi a perimetrului din jurul acesteia, întrucât aceasta - în opinia noastră - va duce la scăderea gradului de securitate a uzinei, la creşterea ameninţării cu acte teroriste, precum şi la apariţia condiţiilor pentru o contraofensivă a a forţelor armate ucrainene, a declarat responsabilul diplomatic rus în reuniunea Comisiei ONU.

Acesta a afirmat că uzina este extrem de importantă (pentru Rusia) şi nu poate fi lăsată fără pază „nici măcar un minut”. De aceea, a spus el, „unităţi ale Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia) vor continua să protejeze centrala Zaporojie”, notează TASS.

În cursul nopţii de luni spre marţi, Rusia a efectuat două lovituri asupra oraşului Zaporojie - centrul administrativ al regiunii omonime controlat de forţele ucrainene. Primul atac a fost efectuat cu o dronă kamikaze de fabricaţie iraniană Shahed-136, celălalt - cu o rachetă, transmite agenţia de presă Unian, citându-l pe şeful administraţiei militare ucrainene Oleksandr Staruh.

În urma atacului cu dronă, potrivit acestuia, un incendiu a izbucnit la o instalaţie de infrastructură, în timp ce racheta a lovit un depozit din unul dintre cartierele din Zaporojie.

Cel mai recent bilanț cu pierderile suferite de armata rusă în război

ACTUALIZARE 10.40 Noua estimare ucraineană privind pierderile armatei ruse din ultima zi: 530 soldați, 11 tancuri, 14 blindate de luptă, 23 de piese de artilerie, 6 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 35 de drone, 16 autocisterne și alte vehicule și 2 rachete de croazieră.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serviciile secrete occidentale l-ar putea elimina pe Putin „după modelul Bin Laden”, spune un fost vicepremier rus

ACTUALIZARE 10.00 Singura șansă ca președintele rus Vladimir Putin să fie „eliminat” este ca serviciile speciale occidentale să își asume o operațiune similară cu cea prin care a fost eliminat teroristul Osama bin Laden, a declarat fostul vicepremier al Rusiei, Alfred Koh.

Koh, care trăiește în exil, în Germania, de teama persecuțiilor actualului regim, afirmă că liderul de la Kremlin și-a construit guvernul timp de 22 de ani după principiul „dezbină și stăpânește”, iar „diferitele grupuri din jurul lui Vladimir Putin nu se înțeleg prea bine, ceea ce îi permite să echilibreze balanța”.

Potrivit fostului om de afaceri, care a acordat un interviu pentru RBC Ucraina, există „războaie de tranșee” constante între FSB (Serviciul rus de securitate) – SZR (Serviciul de Informații Externe), pe de o parte, și GRU (Direcția Principală de Informații din armată), pe de altă parte. De asemenea, susține Koh, Rosgvardia (Garda Națională) reprezintă „un clan separat”.

Explozii în Kiev, daune severe la centrala electrică de la Dnipro

ACTUALIZARE 9.30 Sunt noi atacuri asupra Kievului. În capitala ucraineană s-au auzit mai multe explozii și se pare că rușii au folosit iar drone kamikaze. Presa scrie că a fost lovită infrastructura critică, dar nu se știe momentan dacă există victime. 

O instalație electrică din orașul Dnipro din centrul Ucrainei a fost grav avariată marți în urma a două atacuri, a declarat un înalt oficial ucrainean, citat de CNN. Locuitorii din zonă ar putea rămâne fără energie electrică și fără apă.

Explozii în mai multe orașe ucrainene

ACTUALIZARE 8.55 Un nou val de explozii este raportat în mai multe orașe din Ucraina, la o zi după ce Rusia a atacat cu drone kamikaze mai multe orașe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu puțin înainte de ora 9, ora Kievului, autoritățile au raportat atacuri în Kryvyi Ri, Dnipro, Harkov și Nikolaev. În Nikolaev, atacul a distrus total fațada unui bloc. Cel puțin un bărbat a murit în atac, potrivit unui martor care a vorbit cu Reuters.

La Dnipro, loviturile au vizat infrastructura energetică, provocând „daune grave”, potrivit lui Kyrylo Timosenko, oficial de la biroul președintelui ucrainean.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deocamdată nu sunt detalii despre atacurile asupra Kryvyi Ri și Harkov, scrie The Guardian.

Cum au ajuns dronele kamikaze „armele răzbunării” lui Putin în Ucraina, similare cu rachetele folosite de Hitler la bombardarea Londrei 

ACTUALIZARE 8.40 De câteva zile, Rusia a lansat o campanie susținută de atacuri cu drone kamikaze, îndreptate în special împotriva orașelor și infrastructurii civile din Ucraina. Cele mai recente astfel de atacuri au vizat chiar Kievul.

Imaginile, aproape ireale, prezintă astfel de drone care survolează capitala ucraineană în căutare de ținte, în timp ce apărătorii ucraineni încearcă cu disperare să le doboare, Astfel de arme au un singur scop: teroarea. Un expert militar a precizat pentru Sky News că atacurile cu drone kamikaze asupra orașelor ucrainene pot fi comparate cu cele ale rachetelor V1 și V2 folosite de armata lui Hitler pentru bombardarea Londrei, în al Doilea Război Mondial.

Astfel, dronele kamikaze primite cadou de ruși de la iranieni au devenit noile „Vergeltungswaffe” - „armele răzbunării” lui Putin, folosite pentru terorizarea populației civile din orașele ucrainene. 

„O astfel de dronă e o armă a terorii, similară mai degrabă rachetelor V1 și V2 din al Doilea Război Mondial, destinate special pentru a semăna teroare - așa cum au și făcut, de altfel - în acea perioadă cumplită de la sfârșitul războiului”, a declarat pentru Sky News analistul Forbes McKenzie. 

Citește continuarea AICI

Rusia, fără Putin. Cum se va dezlănțui Ramzan Kadîrov și cine va pune mâna pe arsenalul nuclear rusesc (Politico)

ACTUALIZARE 8.30 Odată ce a ajuns la putere, Vladimir Putin a brutalizat milioane de persoane în timp ce la Kremlin a instaurat tirania. Cu toate acestea, Rusia fără Putin va aduce cu sine un nou tip de haos: o luptă acerbă demnă de o piesă de Shakespeare, lideri regionali dezlănțuiți și o miză uriașă: arsenalul nuclear al Rusiei, scrie Politico. 

Deocamdată, puțini oameni doresc să vorbească public despre cum va arăta Rusia după Putin, nevrând să pară că vor să se amestece în politicile interne ale altor state. În privat, însă, țările și analiștii din Occident își fac scenarii despre cum vor sta lucrurile când Putin, fără îndoială, va pleca de la putere – și despre felul în care aliații Ucrainei ar trebui să reacționeze.

„O să mă abțin să speculez prea mult despre situația politică internă din Rusia”, a spus săptămâna trecută secretarul-general al NATO Jens Stoltenberg, când a fost întrebat despre felul în care alianța se pregătește pentru posibilitatea ca Putin să nu mai fie la conducere.

„Indiferent de ce ar indica diverse analize, cred că ceea ce trebuie noi să facem la NATO este să ne pregătim pentru toate eventualitățile și, în privința Ucrainei, să fim pregătiți să continuăm să îi sprijinim”, a mai spus liderul alianței.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 8.20 Dronele sinucigașe iraniene au vizat districtul în care se află principalul aeroport internațional din Ucraina. Cel puțin 8 asemenea aparate de zbor au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Rusia nu are nicio șansă pe câmpul de luptă. Și încearcă să acopere înfrângerile militare prin teroare. De ce au nevoie de teroare? Ca să pună presiune pe noi, pe Europa, pe lumea întreagă. Când forța Rusiei de a provoca teroare este neutralizată prin eforturile comune ale noastre și ale partenerilor noștri, Rusia nu va avea de ales și va trebui să se gândească la pace".

Un grup de tineri ucraineni a organizat un protest la ambasada Iranului din Kiev. Demonstrații au avut cu ei cărămizi din clădirile distruse de dronele iraniene folosite de trupele lui Putin. Ministrul ucrainean de Externe a acuzat Teheranul este complice la tot ce face Rusia. În același timp, Statele Unite au amenințat că toate persoanele implicate livrările de arme din Iran către Rusia vor fi trase la răspundere.

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: "Aprofundarea de către Rusia a relației cu Iran este ceva ce întreaga lume, mai ales cei din vecinătate, ar trebui să considere drept o amenințare profundă. Oricine face afaceri cu Iran, care ar putea avea legătură cu drone, cu rachete balistice sau cu livrări de arme din Iran către Rusia, ar trebui să fie foarte atent. Statele Unite nu vor ezita să aplice sancțiuni sau să acționeze."

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă

ACTUALIZARE 8.00 Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Radio Europa Liberă. Rafael Grossi a precizat într-o declaraţie că, în ciuda pierderii conectivităţii, centrala primeşte energie electrică de la reţea printr-un sistem de rezervă.

O echipă de experţi ai AIEA prezentă la centrală a fost informată de către membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4 dimineaţa, a precizat Grossi. Experţii AIEA au raportat că centrala primea electricitate externă prin intermediul postului de comutaţie al unei centrale termice din apropiere, în cadrul unui sistem de rezervă, a fost restabilită săptămâna trecută, a precizat Grossi.

Deşi cele şase reactoare ale centralei sunt oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menţine răcirea reactoarelor şi alte funcţii esenţiale de siguranţă necesare pentru a preveni o topire.

Operatorul nuclear naţional ucrainean Enerhoatom a declarat că cauza pierderii conexiunii la 17 octombrie a fost bombardarea unei substaţii situate la distanţă de centrală.

Enerhoatom a precizat că Rusia vizează acum toate substaţiile care alimentează centralele nucleare ucrainene cu energie electrică.

Nu a existat niciun comentariu din partea companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară cu privire la această acuzaţie.

13 morți după ce avionul Su-34 s-a prăbușit peste un bloc din Rusia

ACTUALIZARE 7.50  13 oameni au murit, printre care trei copii, și 19 au fost răniți după ce un avion rusesc de vânătoare Suhoi 34 s-a prăbușit peste un bloc de locuințe în orașul Karsnodar, aflat în apropierea graniței cu Ucraina, scrie CNN. Conform jurnaliștilor ruși, aeronava care costă 36 de milioane de dolari era într-un zbor de antrenament. Din imaginile postate pe rețelele sociale reiese ca ar fi vorba despre mai multe explozii, ca și cum avionul ar fi avut muniție la bord.  

Incidentul s-a întâmplat în orașul rusesc Eisk, aflat pe malul celălalt al Mării Azov față de Mariupol. Adică la 70 de kilometri de zonele ocupate de ruși din Ucraina.  O cameră de supraveghere a surprins momentul prăbușirii. Se vede cum avionul pierde altitudine deasupra localității. La un moment dat, se vede o flamă, probabil de la scaunele ejectabile ale piloților.

GALERIE FOTO Imagini de la locul incidentului AICI

SUA, avertisment către oricine are legătură cu dronele-kamikaze iraniene: „Ar trebui să dea dovadă de vigilenţă” 

ACTUALIZARE 7.00 Statele Unite au atenţionat luni că vor sancţiona companiile sau guvernele care colaborează cu programul de drone al Iranului, după recentele lovituri ruse în Ucraina și indiciile că acestea au fost executate cu drone-kamkikaze de fabricaţie iraniană. 

„Orice persoană ce exersează activităţi cu Iranul având legătură cu dezvoltarea de drone sau de rachete balistice, sau implicată în circulaţia de arme din Iran spre Rusia ar trebui să dea dovadă de vigilenţă”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. „SUA nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să ia măsuri împotriva principalilor responsabili”, a atenţionat el, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

„Întărirea alianţei dintre Rusia şi Iran ar trebui să fie considerată de întreaga lume (...) un mare pericol”, a mai spus Vedant Patel.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Din ce a fost făcută singura casă care a rămas intactă în incendiile din Los Angeles. Totul a ars în jurul ei
Digi FM
Cine stă în spatele protestelor și de ce Călin Georgescu fuge de oameni?
Pro FM
Ce i s-a întâmplat Oanei Radu la o nuntă la care a cântat: "Niciodată oamenii nu s-au purtat așa. Mireasa se...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
România, țara asistaților social. Aproape 15.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat anul trecut să...
Newsweek
Guvernul anunță data când pensiile vor fi indexate în 2025. Ce bani iau pensionarii în plus? SURSE
Digi FM
Fiica lui Gisèle Pélicot crede că tatăl ei a drogat-o și pe ea, din dorința de a o abuza: „E un monstru care...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Noul film al lui Gerard Butler, lider în box office-ul american. "Moana 2", la un pas de 1 miliard de dolari...
UTV
Mario Fresh confirma relatia cu Nadd Hu! Cei doi se afla intr-o vacanta exotica in Bali