Ce a dat de gol cea mai mare rețea de falsificatori de bani din Europa. Bancnotele de 500 de euro erau de o „înaltă calitate”

Data publicării:
bancnote false de 500 de euro
Poliția spaniolă a dezmembrat cea mai mare rețea de falsificatori de bani din Europa din ultimii zece ani Foto: Profimedia Images

O reţea de falsificatori de bani, considerată cea mai importantă din Europa din ultimii zece ani, a produs peste 8 milioane de euro în bancnote false de 500 de euro. Banii aveau o calitate excelentă, dar afacerea profitabilă a fost ruinată de pandemia de Covid. Odată ce China și-a închis granițele, falsificatorii nu și-au mai putut procura un material care făcea ca falsul să devină insesizabil, relatează AFP, preluată de Agepres.

Ancheta a fost lansată în vara anului trecut în Spania, când au fost detectate în circulaţie bancnote false de 500 de euro „de o calitate înaltă”, care prezentau însă similarităţi cu cele fabricate de o reţea de falsificatori desfiinţată acum aproape zece ani la Valencia. Un ajutor nesperat pentru anchetatori a venit însă în august anul acesta, când din întâmplare, un vecin a descoperit un sac cu 4,3 milioane de bancnote false în faţa locuinţei unuia dintre suspecţi, în apropiere de Barcelona.

O parte din aceste bancnote nu aveau semnul holografic caracteristic celor autentice. Conform poliţiei spaniole, falsificatorii nu au avut la dispoziţie materialul necesar pentru a da tuşa finală unei părţi din producţia de bancnote, din cauza închiderii frontierelor cu China - de unde se aprovizionau de regulă - ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Poliția spaniolă a anunțat joi că rețeaua a fost dezmembrată și 12 persoane au fost arestate, inclusiv persoana responsabilă cu imprimarea bancnotelor, dar şi principalii distribuitori ai reţelei. Operaţiunea a fost desfăşurată în comun cu poliţia regională catalană Mossos d'Esquadra şi cu Europol. Reţeaua era activă pe coasta de est a Spaniei, mai ales la Alicante şi Barcelona.

La conferinţa de presă de la Madrid, poliția a dus exemplare din bancnotele false şi maşinării confiscate în cursul anchetei.

Potrivit lui Sergi Sanchez, şeful unităţii din Mossos d'Esquadra specializate în combaterea falsificării de bani, bancnotele finisate erau de o „calitate excelentă”. Diferenţele faţă de cele autentice erau aproape insesizabile cu ochiul liber de către persoane fără expertiză, a afirmat în cadrul conferinţei de presă Jorge Ruiz, anchetator la secţia tehnică a Brigăzii de cercetare a Băncii Spaniei.

Poliţia a mai precizat că presupusul lider al reţelei a fost deja inculpat şi arestat în 2009 într-un alt caz de falsificare de bancnote şi şi-ar fi cunoscut complicii chiar în timpul şederii sale într-o închisoare în apropiere de Valencia.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
SRI, mesaj viral pe Facebook, de Ziua Copilului: „Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?”
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...