"Când copilul cerea mâncare, ni s-a spus să-l batem cu bâta ca să meargă să mănânce în rai". Noi mărturii despre masacrul din Shakahola

Data actualizării: Data publicării:
legiști care cară un sac cu un cadavru
Descoperirea de luna trecută a acestor gropi comune în apropiere de orașul Malindi, pe coasta Oceanului Indian, a șocat Kenya. Foto: Profimedia Images

Apar noi dezvăluiri îngrozitoare despre masacrul din Shakahola. O femeie a povestit cum a reușit să își salveze cei cinci copii, după ce inițial se alăturase sectei religioase conduse de pastorul Paul Mackenzie, în care sute de oameni s-au înfometat pentru "întâlnirea cu Iisus". Părinților li se spunea să își bată cu bâtele copiii care plâng de foame, "astfel ca ei să ajungă să mănânce în rai".

Salema Masha a povestit pentru BBC cum a reușit să fugă din pădurea Shakahola pentru a-și salva copiii. Cel mai mic dintre cei copii are un an, iar cel mai mare opt ani. Este doar una dintre mărturiile îngrozitoare despre secta din Kenya.

Salema s-a alăturat grupului la îndemnul soțului ei, care ajunsese să fie un apropiat al lui Paul Mackenzie.

Femeia a spus că la început a ascultat întocmai instrucțiunile pentru a începe postul, astfel încât să poată "ajunge în rai". Mackenzie le spunea adepților săi că "lumea se apropie de sfârșit" și a prezentat pădurea în care i-a dus ca să se înfometeze ca pe un "sanctuar în care să își găsească salvarea."

Pentru Salema însă, situația s-a schimbat la un moment dat. După șapte zile de post, Salema spune că a auzit o voce de la Dumnezeu care îi spunea că ceea ce se întâmplă acolo nu este voia lui, așa că ea a decis să renunțe. Văzuse deja cum oamenii mureau în jurul ei. La un moment dat luase parte la înmormântarea a opt copii.

Supraviețuitorii au povestit că cei care trebuiau să moară primii erau copiii și că așa le ordonase Mackenzie. "Când copilul plângea sau cerea mâncare sau apă, ni s-a spus să luăm o bâtă și să-i batem ca să meargă să mănânce în rai. M-am gândit la lucrul ăsta și mi-am spus că nu pot continua așa, nu pot mânca atât timp cât copilul meu moare de foame. Mi-am spus: dacă eu mă simt atât de rău când postesc, oare cum e copilul meu?", a povestit Salema. 

BBC a analizat mai multe predici filmate ale lui Mackenzie, pastorul ferindu-se să le ordone oamenilor în mod direct să nu mai mănânce. Cu toate acestea, la adunările se sâmbăta, el ordona asta explicit, a declarat Salema. Femeia a povestit că la început pastorul le-a spus să îl aștepte pe Iisus în pădure, dar la un moment dat le-a ordonat să postească și să meargă în rai.

Celor care s-au opus, așa cum a făcut Salema, li s-a spus că, dacă își amână moartea, nu vor mai avea loc în rai și că "poarta va fi închisă".

Salema a descoperit ulterior că soțul ei, unul dintre adjuncții lui Mackenzie, era implicat în această acțiune și îngropa morții.

"Copiii mei au postit patru zile fără mâncare și apă și plângeau. Când am văzut că sunt atât de slabi, le-am dat apă și mi-am spus că nu pot să-mi las copiii să moară", a spus femeia, care a decis să fugă. S-a folosit de faptul că era soția unuia dintre ajutoarele pastorului, așa că a putut să păcălească membrii cultului și să fugă până la drumul principal unde, după câțiva kilometri de mers pe jos, a fost găsită de o persoană care i-a dus pe ea și pe copii la un loc sigur.

Alți fugari nu au fost însă la fel de norocoși. Au fost urmăriți cu macete de membrii cultului, care i-au prins, bătut și târât înapoi în pădure.

Poliția care investighează o aparentă sinucidere în masă a exhumat până acum 201 cadavre într-o pădure din sud-estul țării. Un fost predicator al cultului a declarat pentru New York Times că primii uciși erau copiii, cărora li s-a ordonat "să postească la soare pentru a muri mai repede". Femeile și bărbații au fost următorii care au urmat planul de sinucidere, a precizat Titus Katana. Katana - care ajută poliția cu ancheta - a descris, pentru Sunday Times, tratamentul brutal la care erau supuși copiii, spunând că aceștia au fost închiși în colibe timp de cinci zile fără mâncare sau apă. "Apoi i-au înfășurat în pături și i-au îngropat, chiar și pe cei care încă respirau", a spus el.

Se presupune că adepților cultului li s-a spus că vor ajunge mai repede în rai dacă se vor înfometa până la moarte. Autopsiile oficiale ale unora dintre cadavrele descoperite în Shakahola au indicat semne de înfometare, sufocare și bătăi. Peste 600 de persoane, despre care se spune că sunt membri ai cultului apocaliptic condus de pastorul Paul Mackenzie, sunt încă dispărute.

"Masacrul din pădurea Shakahola" a provocat șoc în țara africană majoritar creștină, cunoscută pentru religiozitate. 
 
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri