Avertismentul unui general rus: Conflictul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa

Data actualizării: Data publicării:
soldati care lupta pe front in ucraina
Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962. FOTO: Profimedia Images

Un ofiţer de rang înalt al armatei ruse a avertizat că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa, iar probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict creşte „semnificativ”, relatează Reuters.

Generalul-colonel Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major General al armatei ruse, a făcut aceste comentarii într-un articol publicat în „Gândirea militară”, o revistă a Ministerului Apărării, a relatat joi agenţia de presă de stat RIA.

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina - de la extinderea celor care participă la forţele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa - nu poate fi exclusă. Principala sursă de ameninţări militare la adresa statului nostru este politica anti-rusească a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în toate modurile posibile, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială. Probabilitatea ca statul nostru să fie atras în mod intenţionat în noi conflicte militare creşte semnificativ”, a declarat acesta, potrivit RIA.

Comentariile sale vin după ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a luat prin suprindere inclusiv pe aliaţi, afirmând că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei, deşi a precizat că nu există în prezent un consens în această privinţă.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, iar preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Putin prezintă decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022, drept o operaţiune militară specială menită să asigure securitatea Rusiei împotriva unei conduceri ucrainene tot mai ostile, susţinută de SUA.

Comentariile lui Zarudniţki vin într-un moment în care Occidentul se străduieşte să ajute Ucraina cu mai multe arme şi finanţare după contraofensiva eşuată a Kievului din vara anului trecut şi după ce forţele ruseşti au recâştigat iniţiativa pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Zarudniţki a pledat pentru o serie de schimbări în modul în care Rusia îşi organizează armata şi securitatea, precizează RIA, inclusiv punând un accent mai mare pe cooperarea cu ceea ce el a numit ţări prietene pentru a asigura propria securitate a Rusiei şi pentru a consolida întreaga societate rusă în jurul nevoilor sale de apărare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...