Galerie Foto Alegeri în Spania. Partidul Popular pe primul loc, dar nu ajunge la majoritate cu extrema dreaptă. Sanchez ar putea rămâne la putere

Data actualizării: Data publicării:
persoana care voteaza la alegerile legislative din spania de pe 23 iulie 2023
Alegătorii spanioli au fost chemați la urne duminică, 23 iulie, pentru a alege un nou guvern. FOTO: Profimedia Images

Spania ar putea avea prima participare de extremă-dreapta la guvernare de la dictatura lui Francisco Franco, sondajele efectuate în ultima săptămână de campanie - şi date publicităţii duminică seara, după închiderea urnelor - arătând că Partidul Popular (PP) de centru-dreapta şi Vox, partidul anti-musulman şi antifeminist, câştigă suficiente locuri în alegerile de duminică pentru a forma o coaliţie, relatează Reuters.

Alegătorii spanioli au fost chemați la urne duminică, 23 iulie, pentru a alege un nou guvern. FOTO: Profimedia Images
Alegătorii spanioli au fost chemați la urne duminică, 23 iulie, pentru a alege un nou guvern. FOTO: Profimedia Images

Sanchez: Dreapta şi extrema dreaptă au fost „înfrânte”

ACTUALIZARE luni, 24 iulie, 02:05 - Premierul socialist spaniol, Pedro Sánchez, care păstrează şansa de a rămâne la putere după ce a limitat câştigul opoziţiei de dreapta, a afirmat duminică seară că dreapta şi extrema dreaptă au fost „înfrânte” la alegerile legislative.

„Blocul retrograd al Partidului Popular (dreapta) şi Vox (extremă dreapta) a fost înfrânt”, a declarat el în faţa militanţilor socialişti entuziaşti adunaţi în faţa sediului Partidului Socialist din centrul Madridului.

„Suntem mult mai numeroşi cei care ne dorim ca Spania să continue să avanseze”, a adăugat el.

Potrivit rezultatelor aproape definitive, Partidul Popular (PP) al lui Alberto Nunez Feijoo totalizează 136 de locuri dintr-un total de 350 ale Congresului Deputaţilor, iar partidul de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial, 33 de locuri (-19), , scrie AFP, citată de Agerpres.

PP şi Vox ar totaliza astfel doar 169 de locuri, departe de majoritatea absolută necesară guvernării, care este de 176.

Dreapta, doar cu puțin înaintea socialiștilor lui Sanchez

ACTUALIZARE luni, 24 iulie, 01:10 - Favorită a tuturor sondajelor din ultimele luni, dreapta spaniolă este, duminică seară, doar cu puţin înaintea socialiştilor premierului Pedro Sanchez, care, contrar tuturor aşteptărilor, păstrează o şansă de a rămâne la putere graţie jocului alianţelor, potrivit rezultatelor parţiale, comentează AFP.

După numărarea a peste 95% din voturi, Partidul Popular (PP) al lui Alberto Nunez Feijoo totaliza 136 de locuri dintr-un total de 350 ale Congresului Deputaţilor, iar partidul de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial, 33 de locuri (-19).

PP a câştigat, aşadar, cu 47 de locuri mai multe decât la alegerile precedente, în 2019, dar departe de cele 150 de locuri pe care şi le-a dorit Feijoo. Cel mai important, PP şi Vox ar totaliza doar 169 de locuri, departe de majoritatea absolută necesară guvernării, care este de 176.

Partidul Socialist al lui Sanchez este creditat cu 122 de deputaţi (+ 2), iar Sumar, aliatul său din stânga radicală, cu 31.

Dar Sanchez, la putere de cinci ani, se află într-o poziţie mai bună decât rivalul său şi poate spera să rămână în fruntea guvernului, deoarece are şansa să obţină sprijinul partidelor basce şi catalane pentru care Vox este un duşman.

Dacă nicio majoritate viabilă nu se creionează, ar putea avea loc noi alegeri, într-o ţară care a avut patru alegeri generale între 2015 şi 2019.

Sanchez s-ar putea să fi beneficiat de o puternică mobilizare a stângii, participarea la vot ajungând la 70,37%, cu aproape 4 puncte mai mult decât la ultimele alegeri, în noiembrie 2019, precizează AFP, citată de Agerpres.

Aproape 2,5 milioane de spanioli au votat în special prin corespondenţă, o cifră record datorată faptului că aceste alegeri au fost primele organizate în plină vară.

ACTUALIZARE 23:20 - Rezultate provizorii indică un uşor avantaj de 131 de locuri, din totalul de 350, pentru socialiştii premierului Pedro Sanchez, scriu agenţiile de presă internaţionale.

Marele favorit la sondajelor, Partidului Popular (PP, dreapta) condus de Alberto Nunez Feijoo, ar fi obţinut 130 de locuri, potrivit previziunilor după numărarea a 50% din voturi.

Vox, un partid de extremă dreapta, ultranaţionalist şi ultraconservator, este creditat cu 31 de locuri, pe poziţia a treia, în faţa formaţiunii Sumar, stânga-radicală, cu 30 de locuri.


PP ar urma să obţină 150 de locuri, în timp ce Vox ar avea 31 de locuri, suficiente pentru o majoritate în parlamentul de 350 de locuri, potrivit unui sondaj GAD3 publicat după închiderea urnelor.

Un sondaj realizat de Sigma Dos este mai puţin concludent, prezicând 145-150 de locuri pentru PP şi 24-27 de locuri pentru Vox, ceea ce ar putea însemna că cele două partide nu vor reuşi să se încadreze în intervalul necesar.

Socialiştii ar urma să obţină 112 mandate, potrivit GAD3, şi între 113 şi 118 mandate, potrivit Sigma Dos, în timp ce platforma de extremă stânga condusă de ministrul Muncii, Yolanda Diaz, avea fie 27 de mandate, fie 28-31 de mandate.

GAD3 a declarat că sondajul său a intervievat 10.000 de persoane şi s-a încheiat la 22 iulie. Sondajul Sigma Dos, realizat pe un eşantion de 17.000 de persoane, s-a încheiat duminică.

Potrivit legislaţiei spaniole, 17 iulie era ultima zi în care puteau fi publicate sondaje preelectorale, iar prognozele date publicităţii duminică seara, după închiderea urnelor, sunt cu date mai actualizate.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri