Insula americană Guam din vestul Pacificului este în aceste zile trofeul strategic pe care liderul de la Phenian, Kim Jong-un, și-l dorește ras de pe fața pământului. De ce contează, însă, atât de mult pentru Coreea de Nord bombardarea acestei insule?
Publicația POLITICO oferă două motive. Primul motiv: unul de PR militar. Al doilea: Guam este un „călcâi al lui Ahile” pentru relevanța balistică a Statelor Unite.
Dacă Insula Guam, principalul cap de pod al puterii americane în Asia, ar fi distrusă printr-un atac cu rachete desfășurat de către Coreea de Nord, Kim Jong-un ar marca un „triumf pentru veacuri”, scrie Richard Parker în POLITICO.
Bijuterie turistică pentru amatorii de destinații exotice și locuită de 163.000 de cetățeni americani, insula cu climat tropical adăpostește, printre alte unități americane, celebra Bază a Forțelor Aeriene Andersen, unde se află avioane de luptă și legendarele bombardiere B52.
Dar în Guam se mai află și altceva, un detaliu vital pentru politica de securitate americană: în Baza Andersen găsim „cel mai mare depozit american de muniții din lume, furnizând rachete și bombe forțelor americane de pretutindeni, din Coreea și până în Afganistan”.
Potrivit unui inventar prezentat de Air Force, cele 150 de structuri iglu acoperite cu iarbă ale escadronului 36 din Baza Andersen conțin pe stoc 9 milioane de arme de diverse tipuri, dintre care 100.000 ar fi bombe și rachete.
„Dacă Kim poate amenința în mod credibil Guamul, el poate amenința capacitatea Statelor Unite de a purta un război scurt în Peninsula Coreeană, ca să nu mai vorbim despre capacitatea SUA a lupta într-un război major în altă parte”, mai notează Richard Parker.
Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în proiectul nord-coreean de lansare a unor rachete în apropierea Insulei Guam, însă a avertizat că acest exerciţiu extrem de provocator va continua în cazul unor noi „acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului.