Program european lansat în România. Şanse de angajare pentru 441.000 de tineri

Data publicării:
tineri cauta munca

Firmele care angajează tineri între 16 şi 24 de ani vor primi 200 de euro şi 500 de lei lunar pentru fiecare dintre ei timp de un an. Sunt obligaţi însă să îi ţină în companie cel puţin un an şi jumătate. 470 de milioane de euro bani europeni vor merge către programul „Garanţia Tinerilor”. De el ar trebui să beneficieze sute de mii de tineri care, potrivit programului, vor fi consiliaţi, îndrumaţi şi în final angajaţi în sectorul privat. Se vor da bani pentru stagii de ucenicie, stagii de specializare, pentru prime de mobilitate, prime de instalare şi subvenţii pentru angajatori.

Rovana Plumb, ministrul Muncii: „Pentru cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi pe lună 250 de euro şi 300 lei, pentru 1-3 ani, iar pentru stagii de specializare, 300 de euro pe lună şi 750 de lei. De exemplu, angajatorii care angajează tineri din grupul ţintă vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună, pentru fiecare angajat pe o perioadă de un an".

Deşi fondurile puse la dispoziţie sunt mari, programul a fost un eşec total în restul Europei. Problema nu e finanţarea, ci eficienţa. Pentru garanţia tinerilor, de la bugetul comunitar sunt puse deoparte 13 miliarde de euro însă la măsurarea rezultatelor, Curtea Europeană de Conturi a concluzionat că nu a găsit nici măcar o singură persoană care să-şi fi găsit loc de muncă prin intermediul programului. Ce s-a întâmplat cu banii e un mister şi pentru Curtea de Conturi. Nu se ştie câţi din cei 13 miliarde au fost consumaţi fiindcă informaţiile ori nu au fost raportate deloc, ori au fost foarte vagi. Se ştie însă că 5 milioane de tineri europeni nu îşi găsesc locul în piaţa muncii, pierd şansa de a căpăta experienţă sau de a cotiza pentru pensia de la bătrâneţe.

În România, mai mult de 23% dintre tineri nu lucrează, însă statistica nu îi trece cu vederea pe cei care au părăsit ţara în căutarea unui loc de muncă. 13% dintre cei între 15 şi 24 de ani au emigrat deja. Cei care au rămas se bat pe locuri de muncă. Mulţi vor, dar puţini primesc.

Alina Amza, HR manager în cadrul unei companii: „Dacă sunt vreo 500 de aplicanţi pentru un job, 30 sunt chemaţi la interviu, din care vin 25 de persoane, se angajează o persoană”.

Lipsa de oportunităţi pentru tineri se face remarcată în ciuda unei lungi istorii de politici publice care încurajează firmele să-i angajeze. În ultimii doi ani a funcţionat un alt program prin care statul suportă o parte din cheltuielile salariale cu noul angajat timp de un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...