Pesta porcină africană: Comandament de urgență la MAI. Este „cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”

Data actualizării: Data publicării:
porci-pesta

Şedinţă de urgenţă la Ministerul Afacerilor Interne. Comitetul de monitorizare a pestei porcine africane a analizat astăzi evoluţia focarelor care au cuprins 11 judeţe.

20180829163330_IMG_6134-01pesta porcina arafat daea Inquam Photos George Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, că s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, și că peste 120.000 de porci au fost deja sacrificaţi.

Preşedintele ANSVSA a prezentat, miercuri, ultimele măsuri pe care specialiştii le-au propus pentru a limita efectele epidemiei de pestă porcină africană.

Potrivit acestuia, s-a recomandat menţinerea filtrelor rutiere pentru a depista tentativele de a scoate din perimetru animale bolnave sau produse provenind de la acestea. S-a mai propus scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinerea acestora doar în exploataţile afectate.

De asemenea, se menţine recomandarea pentru păstrarea avizului sanitar interjudeţean.

România şi Europa se confruntă în prezent cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Denumirea de pestă defineşte, practic, cea mai gravă boală care afectează animalele. Pestă porcină africană este o boală virală sistemică extrem de gravă, care, în mod obişnuit, evoluează cu mobilitate şi mobilitate de până la sută la sută”, a declarat Geronimo Răducu Brănescu.

Potrivit acestuia, boala are capacitate foarte mare de răspândire, iar „ştiinţa nu este acoperitoare pentru pesta porcină africană”.

Geronimo Răducu Brănescu a precizat că până în prezent au fost finalizate dosare pentru despăgubire pentru 1.890 de exploataţii, în valoarea totală de aproape 6,8 milioane de lei.

Au fost plătite, 84 de dosare, în valoare de 220.060 de lei şi sunt în curs de finalizare 681 de dosare.

Ședința vine în condițiile în care preşedintele Klaus Iohannis a luat poziţie şi a acuzat Guvernul de incompetenţă în gestionarea pestei porcine. Dimineaţă, într-un comunicat, preşedintele cerea explicaţii cu privire la lipsa măsurilor eficiente care au permis răspândirea pestei porcine până la sacrificarea a aproape 300 de mii de porci. Spunea preşedintele cât se poate de direct că, prin indolenţa sa, Guvernul i-a împins pe producători în pragul falimentului. Nici astăzi, premierul Viorica Dăncilă nu a făcut vreo referire la nenorocirea provocată de pestă şi la problemele apărute în despăgubirea celor afectaţi.

În acest timp, fermierii sunt revoltaţi pentru că asistă neputincioşi la falimentul afacerii lor. Mulţi spun că au avertizat oficialii de la Bucureşti despre pericolul real al pestei porcine cu ani în urmă, dar au fost ignoraţi.

Am spus-o în 2016 cu presedintele ţării si cu ministrul Achim Irimescu: domnilor, nu putem scăpa de pesta porcină africană pentru că ne invadează porcii din Ucraina şi Moldova. Cineva a spus: am văzut cum au făcut măcel ucrainienii la graniţa cu România, pentru că au văzut ce infestare mare au, şi au venit şi i-au exterminat, si atunci foarte mulţi porci au venit la noi din Ucraina”, spune Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Curtici.

Achim Irimescu a fost ministru în Guvernul Cioloș. Acesta din urmă a declarat în urmă cu câteva săptămâni că s-a confruntat cu virusul pestei porcine africane şi în 2016, pe când era prim-ministru.

Dacian Cioloș a spus că a adoptat atunci o Hotărâre de Guvern, cu numărul 830, în care se precizează clar rolul fiecărui minister implicat în acest proces, pentru a ţine sub control focarele şi circulaţia oamenilor şi a animalelor, dar și de informare a populaţiei ca să ştie ce are de făcut ca să se reducă, pe cât posibil, transmiterea virsului.

Fostul premier a mai spus că, în 2016, cu măsuri preventive imediate, au fost evitate două crize asemănătoare, precizând că „istoria nu consemnează ce se face corect, ci doar marile crize”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...