„Legea Dragnea” pentru gazele din Marea Neagră va fi modificată. Sunt eliminate barierele fiscale care au împiedicat investițiile

Data actualizării: Data publicării:
o platforma de gaz in mare
Foto: Gettyimages

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică radical Legea offshore 256/2018, care reglementează investițiile în zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Proiectul elimină multe dintre barierele fiscale și de reglementare, introduse în lege de Liviu Dragnea, care au determinat companii precum ExxonMobil și OMV să stopeze investițiile, scrie G4Media.

De notat că proiectul de lege promovat de guvernul Dăncilă vine la doar o lună după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington, împreună cu președintele Donald Trump, o Declarație comună în care era menționată explicit necesitatea schimbării legislației privind investițiile în România, pentru a o face mai predictibilă. De asemenea, proiectul apare cu câteva zile înainte ca premierul Dăncilă să meargă într-o vizită în SUA, unde e de așteptat să fie abordată tema investițiilor în energie.

Principalele modificări propuse de proiectul de lege, potrivit Notei de fundamentare:

Este eliminată impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.

Este eliminată utilizarea prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate

Este mărit nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, ”pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagră”.

Este eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ”ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”. Astfel, inițiatorii proiectului arată că ”se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore”.

Sunt eliminate obligațiile de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung. Motivul? ”Pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internațională ăn domeniul resurselor naturale”.

Investitorii în perimetre offshore sunt scutiți de la aplicarea prevederilor OUG 114/2018.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...