Guvernatorul BNR: Jumătate dintre cei care au cerut darea în plată nu aveau datorii

Data publicării:
Mugur Isarescu BNR inquamphotos.com august 2015

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR:

Din datele pe care le avem până în prezent se conturează o cifră mică, mică de tot. Probabil că dumneavoastră ar trebui să-i întrebaţi pe cei care au vorbit cândva de 900.000 de cazuri... Nu se poate imagina că se va ajunge la cifra asta.

Toată promovarea legii s-a făcut pe cifre exagerate, ca să nu spun mai mult, şi pe informaţii incorecte că s-ar aplica directiva nu ştiu care şi nu se aplică nicio directivă... Că ar fi în spirit european, în Europa nu există o asemenea lege.

Dar cifra, în general, cred că ar trebnui să constituie un element de dezbatere pentru că, altfel, toată dezbaterea nu-şi are rost. Nu ştim despre ce discutăm.

Deci, avem în prezent câteva mii de cazuri. Dar ceea ce mi se pare mie relevant... Din datele pe care le avem. De aia nu vă dau cifra, pentru că se creează o discuţie asupra cifrei şi... Vă spun din capul locului că nu ştim dacă este cea care cuprinde toate cazurile. Nu avem această capacitate să cerem informaţii din altă parte decât de la bănci.

Aproape jumătate nu aveau restanţe de plată... dintre cei care au apelat la lege. Apropae jumătate. Şi asta este o problemă, spun eu, extrem de serioasă. Deci, oameni care nu aveau restanţe, nu aveau probleme cu rambursarea creditului...

Ce am făcut? Am stimulat o răzgândeală. Cineva care s-a răzgândit, nu mai vreau casa... Aceasta este o problemă la care trebuie să ne gândim mai mult.

Deci avem o descurajare a creditării în general pentru că un asemenea cadru legislativ incert, cu multe lacune... Aş spune că legea este simplă. Eu nu cred că este un titlu de onoare, pentru că nu poţi să faci o lege simplă care vine împotriva Codului Civil. Cum să faci o lege simplă şi legea să intre în contradicţie cu Codul Civil?

Deci nu putem să evaluăm, ca să răspund mai simplu, cu excepţia acestei informaţii care cred că este utilă pentru opinia publică, care vor fi consecinţele asupra creditării în România. Există incertitudine, neclaritate, procese, da?

Şi dacă tot m-aţi întrebat şi nu pot să mă abţin, pe site-ul Băncii Naţionale există şi celelalte două propuneri... Am făcut cinci propuneri pentru ca această lege să nu intre în conflict cu Codul Civil. Adică nu poţi să faci o lege să intri în conflict cu ditamai Codul Civil pe care abia l-ai aprobat, nu? Şi cu codul fiscal. Celelalte două propuneri, care nu au fost aplicate, nu au fost luate în considerare, cred că ar fi făcut din această lege o lege mai realistă şi de ajutor pentru cei care într-adevăr aveau nevoie de sprijin.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...