Urmează o cădere a bursei? Michael Burry, investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat masiv pe prăbușirea Wall Street

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0267470557
Michael Burry a pariat împotriva pieței imobiliare și a profitat considerabil de pe urma crizei creditelor și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008. Foto: Profimedia Images

Michael Burry, investitorul cunoscut din filmul „The Big Short”, care a devenit faimos pentru că a prezis corect colapsul pieței imobiliare în 2008, a pariat 1,6 miliarde de dolari pe o nouă prăbușire a Wall Street, scrie CNN.

Potrivit declarațiilor fiscale publicate luni de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite, Scion Asset Management, compania de investiții a lui Burry, a pariat 866 de milioane de dolari împotriva indicelui de referință a bursei americane, S&P 500, și alte 739 de milioane împotriva indicelui Nasdaq 100.

Astfel, Burry folosește mai mult de 90% din portofoliu pentru a paria pe o scădere a pieței.

CNN scrie că Michael Burry pare să fi oscilat între optimist și pesimism în privința acțiunilor sale în acest an. În ianuarie, el a trimis pe Twitter un mesaj criptic celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi. „Vând”, a scris el. Dar până la sfârșitul lunii martie, a dat înapoi. „Am greșit când am spus vând”, a scris acesta.

S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat câștiguri mari până acum în acest an. Au crescut cu aproape 16%, respectiv 38%.

La mijlocul anilor 2000, Burry era renumit pentru că a pariat împotriva pieței imobiliare și a profitat considerabil de pe urma crizei creditelor și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008. Evenimentul a fost cronicat de Michael Lewis în bestsellerul său „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” și adaptat ulterior într-un film în care Burry a fost interpretat de Christian Bale.

Pariul lui Burry vine în contextul în care în prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.

Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.

Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...