Bitcoin a atins joi un prag record: peste 5.000 de dolari, valorând astfel de patru ori mai mult decât uncia de aur.
Joi, bitcoin a ajuns la 5.243 de dolari. Asta în condițiile în care la începutul anului, moneda valora 966 de dolari, înregistrând, astfel, o creştere de 750%, notează The Guardian.
Valoarea de piaţă a criptomonedelor a crescut de opt ori în acest an, iar dacă ritmul continuă, anul viitor ar fi îndeajuns de mari încât să poată trimite unde de şoc pe pieţele financiare clasice. Bitcoin şi celelalte cripto-monede sunt aproape să devină o parte importantă a tranzacţionării, spun analiştii citaţi de Wall Street Journal, doar că speculaţia, principalul motiv al creşterii, e şi cel mai mare risc. Monedele virtuale cad cu aceeaşi viteză cu care cresc, iar dacă se integrează mai adânc în pieţele financiare, riscurile se transferă la alţi jucători, indiferent dacă investesc sau nu în bitcoin.
Luna trecută, valoarea bitcoin a scăzut cu o treime în numai două săptămâni. Sentimentul în ceea ce priveşte cripto-monedele pendulează între extreme - pe de-o parte sunt cei care spun că bitcoin e o fraudă, dincolo, cei care spun că e moneda viitorului.
Monedele virtuale însă se integrează tot mai adânc în pieţele financiare şi într-un an căderile lor ar putea contagia un număr mult mai mare de companii. Bitcoin este deja tranzacţionat de investitorii instituţionali care până acum se bazau pe acţiuni şi obligaţiuni. Goldman Sachs, una dintre băncile cu tradiţie ale Americii, se gândeşte să înceapă şi ea operaţiunile cu bitcoin - i-ar permite să se bucure de creşterile monedei, dar ar face-o vulnerabilă la căderi. Şi autorităţile le deschid criptomonedelor uşa spre pieţele tradiţionale. În Japonia bitcoin-ul a primit ok-ul din partea reglementatorilor, iar Rusia şi Australia se pregătesc să-i calce pe urme.