Din 2018, românii susțin găurile la buget prin factura la curent

Data publicării:
Transelectrica

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat Transelectrica majorarea cu peste 28% a tarifului pentru serviciul de sistem prestat cu începere de la 1 ianuarie 2018.

Paradoxal este faptul că Transelectrica a acordat statului în toamna acestui an dividende de 181 milioane lei care în mod normal trebuie acordate doar în cazul profitabilității unei companii. Ori Transelectrica argumentează cererea sa de creștere a tarifului prin pierderi estimate pe al patrul trimestru al acestui an.

ANRE a decis miercuri o creștere cu 2,67 lei/MWh a tarifului pentru serviciul de sistem practicat de Transelectrica, operatorul național de transport a energiei. Motivul este reprezentat de pierderi de 100 milioane lei pe care Transelectrica le-ar putea înregistrat în al patrulaea trimestru. Estimările oficiale sunt că va exista o majorare de 0,6% în prețul final al energiei pentru populație. În realitate majorarea ar putea fi una substanțială.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis revizuirea tarifului pentru serviciul de sistem de la valoarea de 9,39 lei/MWh la valoarea de 12,06 lei/MWh, în creștere cu 2,67 lei/MWh.

Potrivit investenergy.ro, Transelectrica a solicitat ANRE aplicarea, de la 1 ianuarie 2018, a unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem, estimând pierderi de 100 milioane lei în trimestrul 4 din activitatea aferentă serviciilor tehnologice de sistem.

Cererea a fost transmisă de Transelectrica, la finele lunii noiembrie, având în vedere discrepanța între prețurile plătite de companie la achiziția serviciilor tehnologice de sistem în regim concurențial și prețurile luate în considerare la aprobarea tarifului în vigoare.

Transelectrica, în pierdere, dar plătește statului dividende

În toamna acestui an acţionarii Transelectrica (TEL), controlată în proporţie de 58,68% de statul român, au decis să acorde statului dividende suplimentare în sumă de 100,21 milioane lei. Transelectrica oferise deja statul român primise 81 milioane lei. În mod normal dividendele de acordă în anul următor celui pentru care sunt acordate și doar dacă a existat un profit. Deoarece statul a impus ca dividendele să îi fie plătite în cursul anului, fără a se ști cum se va încheia financiar acesta, s-a ajuns la situația absurdă în are statul incasează bani, Transelectrica iese în pierdere, dar o recuperează de la operatorii de distribuție și consumatorii finali prin facturile plătite de ultimii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Ana Baniciu a născut un băiețel perfect sănătos. S-a mutat într-o casă veche din centrul Capitalei cu 3 zile...
Film Now
Johnny Depp va fi Satana, iar Jeff Bridges va apărea în rolul lui Dumnezeu, într-un film de Terry Gilliam...
Adevarul
Fenomen uluitor surprins în Munții Metaliferi. Busola o ia razna, iar trăsnetele lovesc necruțător FOTO VIDEO
Newsweek
Cât trebuie să fi lucrat pentru 4.000 lei pensie la recalculare? Ce indice de corecție trebuie să ai?
Digi FM
Cât de importantă e bunica pentru AMI - O poveste emoționantă la Digi FM
Digi World
Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o mișcare agresivă...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Demi Moore ar fi pus ochii pe Joe Jonas, cântărețul cu 27 de ani mai tânăr decât ea. Dezvăluiri neașteptate...
UTV
Halsey s-a luptat in secret cu doua boli grave: “Ma consider norocoasa ca sunt in viata”. Imagini emotionante...