Economia României a depășit-o pe cea a Greciei, fiind prima în Balcani

Data actualizării: Data publicării:
Flag-Pins-Romania-Greece

România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a PIB în primul trimestru şi ar putea deveni în 2017 cea mai mare economie din Balcani. Nu trebuie uitat însă că Grecia are o populație de aproape două ori mai mică (10,8 milioane locuitori), deci PIB pe locuitor rămâne de două ori mai mare.

România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an şi are şanse mari să încheie 2017 cu o valoare a PIB mai mare decât cea a Greciei, devenind cea mai mare economie a Balcanilor, excluzând din calcule Turcia, după circa patru decenii de supremaţie elenă.

Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat, şi consultate de News.ro arată că, în primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului României, ajustată în funcţie de influenţele sezoniere, a fost de 44,2 miliarde euro, în timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde euro.

Este pentru prima dată de când există serii statistice disponibile privind PIB-ul trimestrial când valoarea PIB-ului ajustat al României depăşeşte valoarea PIB-ului Greciei.

De asemenea, valoarea PIB-ului ajustat al României din primul trimestru s-a apropiat de nivelul Cehiei, de 44,85 miliarde euro, şi de cel al Portugaliei, de 47,37 miliarde euro.

În 2016, România a avut un PIB de 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) şi Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au între 10 şi 11 milioane de locuitori, potrivit seriilor revizuite publicate de Eurostat.

Cele trei state sunt singurele pe care România le poate depăşi, în următorii ani, după valoarea produsului intern brut, principalul indicator folosit pe plan mondial pentru a măsura dimensiunea unei economii.

Potrivit economiştilor, România ar putea depăşi Grecia în 2017 după valoarea PIB, iar în următorii ani ar putea trece şi de economiile din Cehia şi Portugalia, urcând de pe locul 17 pe locul 14 (sau 13, după ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE) între economiile din Uniunea Europeană.

Grecia a depăşit România după valoarea PIB în anii 1970, potrivit unor estimări, în condiţiile în care serii fiabile privind valoarea PIB-ului României nu există decât începând din 1987.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 1989, ultimul an de regim comunist, România avea un PIB de 42,1 miliarde dolari, nivel la jumătate faţă de cel al Greciei, care avea în acelaşi an un PIB de 79,2 miliarde dolari.

Diferenţa s-a temperat după căderea comunismului, dar a rămas semnificativă timp de două decenii. În 2008, vârf istoric pentru economia elenă, PIB-ul Greciei a fost de 242 miliarde euro, cu 70% mai mare faţă de PIB-ul României din acelaşi an, de 142,4 miliarde euro. Ulterior, Grecia a intrat într-o lungă perioadă de recesiune, iar valoarea produsului intern brut al ţării s-a redus cu 27% între 2008 şi 2016, ca urmare a crizei datoriilor. În aceeaşi perioadă, în ciuda crizei şi recesiunii din 2009-2010, PIB-ul României a crescut cu 19%.

În afară de România şi Grecia şi excluzând Turcia (care controlează doar o porţiune mică din Tracia balcanică, având cea mai mare parte a teritoriului în Asia), celelalte state din Balcani au economii de dimensiuni mult mai mici. Astfel, Bulgaria a avut în 2016 un PIB de 47,4 miliarde euro, iar următoarea clasată, Serbia, are o economie mult mai mică, cu o valoare a PIB de doar 34 miliarde euro.  Pentru 2017, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că PIB-ul României va ajunge la 182,8 miliarde euro, iar pentru 2020 mizează pe un nivel al PIB de 229,4 miliarde euro. Însă estimările se bazează pe ritmuri de creştere economică de peste 5% pe an în următorii ani, considerate nerealiste de economiştii independenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Makaveli, care este numele real al interlopului TikTok. Are un...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...