"O să rămânem o țară uitată de istorie". Guvernul aruncă România în haos fiscal. Un nou impozit va prăbuși companiile

Data actualizării: Data publicării:
stuck at the office
Lipsa de predictibilitate le pune probleme mari oamenilor de afaceri și le dă peste cap toate planurile. FOTO: Getty Images

Lipsa de predictibilitate le pune probleme mari oamenilor de afaceri și le dă peste cap toate planurile, mai ales că în ultimele zile variantele cu noile taxe pentru mediul de afaceri s-au tot modificat. Guvernul îneacă motorul economiei și condamnă la faliment micile afaceri, tocmai acele firme care aduc jumătate din banii țării, prin schimbarea regulilor în timpul jocului. Este avertismentul IMM-urilor, care spun că vor stinge lumina dacă măsurile fiscale discutate de Executiv vor intra în vigoare. În plus, zeci de mii de români ar putea rămâne fără locuri de muncă, iar prețurile vor crește automat.

Dan Pitic, membru în boardul Romanian Business Leaders, a vorbit la Digi24 despre cum se vede degringolada statului in rândul oamenilor de afaceri.

Dan Pitic a atras atenția că din cele peste 140 de modificări anunțate, 96 vizează Codul Fiscal și se referă la impozit pe profit.

"Până la 1 septembrie sunt mai puțin de 30 de zile, e greu de imaginat cum vom reuși fizic și tehnic să implementăm aceste modificări.

Modificările aduc o schimbare consistentă în felul în care funcționează companiile. Lucrăm în baza unui buget anual, avem angajamente anuale și multi-anuale față de clienți, avem o structură de inter-relaționare. Dacă modificăm de pe o zi pe alta, asta va da peste cap foarte multe calcule și bugete. Unele firme nu se vor adapta la timp la aceste modificări.

Înțelegem nevoia Guvernului de a aduna bani la buget, ne-am dori însă să avem predictibilitate.

Sunt introduse sisteme de impozitare noi care modifică consistent modul în care anumite companii vor plăti impozitele.

E un concept nou – ajustor fiscal pentru impozitul pe profit – care presupune că orice companie care face profit chiar și un leu are datoria de a plăti minim 0,48% din cifra de afaceri ca impozit pe profit. Celor care fac 1 sau 2% profit și sunt obligați la 0,48% impozit pe profit le iei bună parte din venituri. Impactul e incapacitatea acestor societăți de a se împrumuta.

Nimeni nu-și dorește să pierdem joburi care înseamnă impozite pe salarii și pe profit din partea acestor firme.

Nu cred că guvernul a avut intenția de a duce la închiderea unor firme, dar așa cum arată această ajustare, va avea impact mare asupra unui număr mare de companii. Toate companiile vor plăti impozit pe profit majorat.

Cred că guvernul a vrut să impoziteze companiile care fentează impozitul către stat, e de înțeles, dar să avem grijă la victimele colaterale.

Apoi, toate sponsorizările nu mai sunt deductibile prin credit fiscal de anul viitor, așadar dispar sursele de finanțare pentru marea masă a acestor firme.

OUG are 140 de puncte, introduce noi reguli în timpul jocului, o parte pentru IMM-uri, o parte pentru TVA, altele introduc impozite noi", a explicat Dan Pitic.

Pe de altă parte, deși inclusiv premierul a declarat că nu a existat și nu va exista nicio discuție de scoatere a facilităților de la IT, realitatea din modificările fiscale arată contrariul. Angajații din acest sector, care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut, ar putea plăti impozitul pe venit de 10%. Măsura ar viza peste 80.000 de angajați din acest domeniu.

Valentin Radu, lucrător în IT: "Au fost făcute estimări de venituri mai mari și tot privatul trebuie să ducă acest greu. În acest moment, vindem soft către piață globală, ne batem cu companii din regimuri fiscale mult mai avantajoase, Singapore, SUA, și acei oameni pe care trebuie să-i ținem în țară pot să migreze mult mai ușor.

Deja există acest exod de creiere și o să rămânem o țară uitată de istorie, o să fim din nou la periferia Europei."

Adi Hădean, chef și antreprenor: "Din ceea ce muncim noi și din ceea ce producem se duce oricum foarte mult la stat. Poate că unii dintre noi o să reziste ceva mai mult, dar companiile mai mici și start up -urile cu siguranță o să se ducă în cap, se vor prăbuși cu sutele, cu miile. Noi, munca ne-o facem și taxele ni le plătim și poate că una dintre soluții ar fi să se meargă și acolo unde nu se plătesc taxe și unde nu se face colectare pentru că e o gaură și o pagubă mare în direcția aceea".       

Partenerii noștri