Ce spune ASF despre naționalizarea pensiilor private

Data actualizării: Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES

Cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, NN Pensii, a lansat un avertisment public privind posibila naționalizare a Pilonului II de pensii. Mai mulți oficiali au avut miercuri intervenții pe această temă, iar ASF a venit cu precizări.

98_iongirescu

Foto: Vicepreședintele pe pensii al ASF, Ion Giurescu, neagă naționalizarea Pilonului II

ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect", potrivit News.ro. Marţi, administratorul de pensii private NN Pensii şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect.De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită", a reacționat miercuri ASF, într-un comunicat.

Autoritatea îşi argumentează reacţia prin faptul că "nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice".

"Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", consideră ASF.

Naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent în discuţie de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi negată vehement de ministrul Finanţelor prin reacţia „Aberaţie!”, NN Pensii simţind însă acum nevoia de a se adresa clienţilor săi pe această temă şi de a le cere să se implice activ.

Naționalizarea Pilonului II este ”absurdă, aberantă” a spus miercuri și senatorul PSD Șerban Nicolae. ”Eu nu am auzit de așa ceva, nici la nivel guvernamental. Este aberant, absurd să se producă o astfel de naționalizare”, a spus miercuri el chestionat de jurnaliști.

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de Buget are altă părere. El dă ca sigură existența acestor discuții. ”Avem ecouri și din zona guvernamentală și din zona privată că se pregătește această mișcare. Din păcate setea de bani este foarte mare. După cum știți cheltuielile bugetare sunt total ieșite de sub control”, spune Năsui.

Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a negat miercuri dimineața informația. ”Am discutat situația cu reprezentanții pieței, am avut discuții informale cu reprezentanții Guvernului, ai Băncii Naționale. Nu sunt asemenea temeri. Nu are de ce cineva să se sperie de forma bugetului. Se sperie inutil, trebuie făcuta analiza pe buget să se vadă că nu este nevoie”, spune el.Giurescu afirmă că informația a pornit de la Cătălin Predoiu care a făcut ”o analiză mai superficială pe buget” și ”nu a găsit altă soluție decât să dea acest anunț”.

Naționalizarea ”nu se va întâmpla, de ce să vedem drobul de sare?”. Giurescu afirmă că a discutat cu oficialii NN care au lansat informațiile de zilele trecute și că aceștia ”se vor replia, pentru că sunt garanții că nu se va intampla asa ceva”.

Ipoteza naționalizării pilonului II a mai fost abordată în urmă cu câțiva ani în mandatul premierului Victor Ponta.

Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, iar contribuţia la Pilonul II al pensiilor administrate privat nu va fi îngheţată cât timp România se află sub un acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, spunea în noiembrie 2013 surse oficiale, referindu-se la măsuri luate în acest domeniu de alte state din regiune, precum Ungaria şi Polonia.

„În timpul vizitei misiunii FMI în România (România era la acel moment sub acord cu instituția internațională – n.red.) a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%, în contextul încasărilor bugetare sub program, dar a fost o discuţie ”underground” (împotriva curentului, a direcţiei oficiale - n. r.), pentru că nici guvernul şi nici FMI nu doresc acest lucru. Nu se pune problema naţionalizării sistemului de pensii private, cel puţin cât timp România este sub un acord cu FMI”, spuneau aceleaşi surse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Serialul de pe Netflix care a înnebunit România și întreaga planetă, cu peste 330 de milioane de spectatori...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Ce avere are acum Macaulay Culkin, starul din „Singur Acasă”
Adevarul
Cargoul rusesc „Ursa Major” a fost scufundat în Marea Neagră de „un atac terorist”, spun reprezentanții...
Newsweek
Cum pierd bani la pensie cei 860.000 pensionari care participă la Mica Recalculare? Ce greșeală fac?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...