INS: Lucrările de construcţii au scăzut cu peste 3% în luna ianuarie față de aceeași lună din 2020

Data publicării:
constructor pe santier
Muncitori din construcții ar putea pierde facilitățile fiscale. Foto: GettyImages

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în luna ianuarie a acestui an, cu 3,6%, ca serie brută, respectiv cu 3,7% ca serie ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în prima lună din 2021, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: la lucrările de reparaţii capitale - cu 13,3%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,4%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,5%).

Totodată, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale şi cu 17,3% la clădirile rezidenţiale. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au crescut cu 17%, raportat la perioada de referinţă.

Potrivit sursei citate, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 3,7%, iar pe elemente de structură la scăzut la lucrările de reparaţii capitale cu 11,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,8%.

În plus, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 18,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 18,2%. În schimb, construcţiile inginereşti s-au majorat cu 11%.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie 2021 comparativ cu decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 64,7%, dar a crescut ca serie ajustată cu 1,1%.

Scăderea înregistrată ca serie brută a fost determinată de situaţia în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-75,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-62,7%) şi lucrările de construcţii noi (-63,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi după cum urmează: la clădirile nerezidenţiale (-71,9%), la construcţiile inginereşti (-62,7%) şi la clădirile rezidenţiale (-58,4%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea volumului lucrărilor de construcţii cu 1,1% a fost evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente - cu 23% şi la lucrările de construcţii noi (+3,8%). La polul opus s-au situat lucrările de reparaţii capitale, cu o scădere de 0,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 22,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%, însă la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 19,2%.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita