Roșii crescute cu curent electric. Cercetătorii români spun că producția e mai mare, se coc repede, sunt mai ieftine și mai sănătoase

Data actualizării: Data publicării:
Roșii crescute cu electricitate.
Roșiile crescute cu ajutorul curentului electric dau o producție cu 70% mai mare decât prin orice altă metodă folosită până acum.

Roșiile crescute cu ajutorul curentului electric dau o producție cu 70% mai mare decât prin orice altă metodă folosită până acum. Cu alte cuvinte, acestea se coc mai repede, sunt mai ieftine și mai sănătoase decât cele la care se folosesc substanțe chimice și mai ales stimulatori de creștere. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași, după ce au implementat un proiect unic în România. Astfel, curentul de joasă tensiune ar putea fi o alternativă pentru legumele din sere.

 

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Curentul electric de joasă tensiune sau intensitate este aplicat non-stop de la momentul la care răsadul avea o înălțime de 30-40 de centimetri.

Vasile Stoleru, prorector USV Iași: Curentul electric este cel de la orice priză cu 220 de volți. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune.

Firele de curent electric, cu o intensitate ce variază între 0,15 și 0,40 de volți, sunt conectate direct pe plantă sau în sol. Ideea îi aparține lui Mădălin Gheorghițoaie, doctorand la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Inițial am pornit cu niște baterii pentru a-mi demonstra în fața profesorilor acea idee, văzând că funcționează. La curenți mai puternici plantele mureau, li se oprea metabolismul, la curenți mai slabi erau stimulate.

Practic, prin această metodă inedită sunt stimulați hormonii naturali din roșie, care în foarte multe situații, în culturile clasice, sunt perturbați de anumiți factori de mediu. Astfel, se evită substanțele chimice periculoase pentru sănătate, la care sunt nevoiți să apeleze legumicultorii.

Producție mai mare cu până la 70% și costuri mai reduse

Vasile Stoleru, prorector USV Iași: Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, din tulpină din apex sau din vârful de creștere, atunci planta lucrează permanent datorită acestor hormoni care se găsesc în mod natural.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Are peste 300 de grame. E o roșie, un fruct de dimensiuni foarte mari și cu siguranță prezintă și calități gustative foarte bune.

Răsadurile au fost plantate în urmă cu trei luni și în tot acest timp nu s-au folosit deloc tratamente chimice.

Vasile Stoleru, prorector USV Iași: Noi nu am făcut deloc tratamente la aceste culturi. Dacă vă dați seama ce costuri, 25-40%, cu tratamentele care pot fi evitate.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Concluziile sunt mai mult decât favorabile obținând producții mai ridicate, plante cu talie mai mare ce au format flori pe un număr superior de etaje, au legat și fructificat, obținând un spor de producție de până la 70%.

Cu o producție majorată cu o treime și costuri reduse, cercetătorii de la universitatea ieșeană sunt convinși că ideea poate fi preluată cu succes de fermieri. Mai ales că, roșiile obținute astfel nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...