România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina

Data publicării:
Cultură de floarea-soarelui.
România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina.

După un an agricol dificil, România, unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. Motivul - seceta de anul trecut. Agricultorii spun că producția a scăzut cu aproape 30% și implicit și exporturile au fost reduse. Astfel, în săptămânile următoare în țara noastră vor ajunge 95 de mii de tone de floarea-soarelui.

Cătălin cultivă floarea-soarelui de mai bine de două decenii. Spune cu tristețe că 2020 a fost cumplit și a privit neputincios cum recolta sa se usca de la o zi la alta.

Cătălin Ionescu, agricultor: Situația a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situație, rapița a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% față de un an normal. Fabricile trebuiw să-și asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică.

Potrivit datelor din registrul de export al Argentinei, 60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Cristian Andrici, Asociația Cultivatorilor de Cereale: Au fost zone unde seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate. În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat. În rest, porumb, soia, grâul, rapița au fost calamitate în proportie de 90-100%. Prețurile încă se mențin foarte, foarte sus. De exemplu, la floarea-soarelui vindem astăzi în nordul țării tona cu 2.600- 2.700 de lei, iar media ultimelor doi, trei ani a fost nu mai mult de 1.350-1.400.

În 2019, România s-a plasat pe primul loc în UE atât în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui, cât şi suprafaţa cultivată

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Aurel Popescu, președinte Rompan: Producția de cereale a fost de 50% față de anii anteriori, pe acest considerent prețul la grâu a fost pe măsură, din iulie de la recoltare am înregistrat o creștere de 45%, adică peste 1 leu kilogramul de grâu sau 650 lei tona. Sunt șanse să crească prețurile în perioada următoare, ca să nu înregistreze pierderi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"