Primarul sectorului 5 vrea să impoziteze Palatul Parlamentului şi toate instituţiile publice din sectorul său. Numai de la Casa Poporului i-ar veni în bugetul local peste 15 milioane de euro. Aleşii nu sunt încântaţi, spun că, aşa, banii se plimbă de la stat la stat.
Guvernul a stabilit în urmă cu aproape un an că valoarea de inventar a clădirii Palatului Parlamentului este de 1 miliard de euro. Terenul ajunge şi el la un miliard.
Daniel Florea, primarul sectorului 5: „La un miliard taxa este de 1,5 la sută, deci la bugetul local ar veni în jur de 15 milioane de euro pe an.”
Adică, aproximativ 60 la sută din bugetul total al primăriei sectorului 5.Şi nu e tot. În zonă sunt multe alte instituţii de la care primăria ar putea încasa în jur de 30 de milioane de euro.
De jur-împrejurul Pieţei Constituţiei avem nu mai puţin de 10 instituţii extrem de importante ale statului român, instituţii de la care Primăria sectorului 5 îşi doreşte să perceapă impozit pe clădire. Fosta Casă a Poporului are o suprafaţă de peste 330.000 de metri pătraţi şi este deja intabulată. Nu a fost însă niciodată masurată în interior pentru a i se face asa numitul releveu.
Cornel Păunescu, preşedinte al Uniunii Geodezilor din România: „Există şi varianta de scanat. În momentul în care se foloseşte un laser scan toată clădirea poate fi asamblată ca într-un desen animat. Practic având o poziţie a fiecărui punct măsurat se asamblează şi se poate face şi o vizită virtuală în interiorul Casei Poporului."
Gabriel Vlase, deputat PSD, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: „De mutat banii de la bugetul statului la bugetele locale... Nu cred că asta e o soluţie sănătoasă. Imaginaţi-vă ce ar trebui să mutăm de la stat o groază de bani pentru clădirile statului, să îi dăm la primării”.
Pentru ca ideea primarului de la 5 să devină realitate ar trebui modificat codul fiscal astfel încât toate instituţiile din ţară să plătească impozit pe clădiri.