Viitor incert: România are din ce în ce mai puţini copii. După 1990 numărul lor s-a înjumătăţit

Data publicării:
copii shutterstock

Încotro merge România ca naţie? Este o întrebare la care cu greu putem găsi un răspuns. Iar cifrele din ultimii ani nu au o notă prea optimistă. Ultimul Raport al Curţii de Conturi arată că suntem de la an la an tot mai puţini. Mai precis, numărul copiilor născuţi în ţara noastră scade de la an, la fel şi numărul celor care frecventează şcoala. Ce face statul în acest caz? Promite bani pentru educaţie, dar până acum abia a ajuns la jumătate faţă decât a promis.

Raportul Curţii de Conturi arată că viitorul României este oarecum incert. Şi totul este cauzat de scăderea demografică. Doar dacă ne uităm la populaţia cu vârsta cuprinsă între 0 şi 4 ani, cumva categoria care stă la baza unei ţări, vedem o înjumătăţire după 1990. De la 1,8 milioane de copii câţi erau în urmă cu 29 de ani, la aproape 950 de mii în 2016.

Iar de aici pornesc toate efectele negative. Unul dintre ele este legat de numărul copiilor înscrişi la grădiniţe. În anul şcolar 2009-2010, peste 660 de mii de copii mergeau la grădiniţă. Patru ani mai târziu, însă, numărul acestora a scăzut cu peste 100 de mii. Bineînţeles că acest lucru a dus şi la reducerea numărului de grădiniţe. De la aproape 1.700 în urmă cu 10 ani, la puţin peste 1.200 în anul şcolar 2014-2015.

Iar din copiii născuţi în România, şi aşa tot mai puţini, aproape jumătate trăiesc în risc de sărăcie! Acest lucru are consecinţe imediate în Educaţie. Raportul Curţii de Conturi arată că doar 88,7% dintre copiii din România ajung în sistemul de educaţie. Restul nu merg la şcoală din diverse motive: fie pentru că nu există şcoli sau grădiniţe în apropiere, fie pentru că părinţii nu au suficienţi bani cu care să-şi susţină copiii. Şi dintre cei care merg totuşi câţiva ani la şcoală sunt copii care abandonează. În 2015, peste 26 mii de elevi de gimnaziu şi liceu au abandonat şcoala.

Cu toate acestea, statul nu a investit aproape deloc în educaţie şi în programe care să reducă abandonul şcoalar. Învăţământul nu a avut niciodată cei 6% din PIB promişi încă de acum 7 ani. În acest moment, doar 3% din PIB ajunge în educaţie, adică în jur de 27 de milioane de lei. Iar dacă ne uităm la anii anterior, vedem că această sumă nu a crescut foarte mult.

Şi rămâne întrebarea: ce se va întâmpla cu actuala generaţie care se bazează la pensie pe copiii de azi? Cum vor reuşi să susţină sistemul de pensii, dacă numărul lor este prea mic în comparaţie cu cei care vor ieşi la pensie peste 20 de ani? Asta în condiţiile în care şi acum raportul, în unele judeţe din ţară, este de 17 pensionari la 10 salariaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...