Un român trebuie să muncească două zile pentru un plin de carburant, potrivit unui studiu Bloomberg. Mai mult, România este pe locul 21 în lume în topul celor mai mici preţuri şi are un consum mic, doar un sfert din media mondială.
În toată Uniunea Europeană nu există benzină mai ieftină ca la noi. Benzina noastră costă echivalentul unui dolar şi a 11 cenţi. Asta nu ne ajută însă, pentru că nu ne permitem să cumpărăm prea multă. Șoferii români consumă în medie 88 de litri de carburant pe an, adică puțin peste un procent din venitul anual. Și germanii alocă tot 1% din venitul anual, dar pentru o cantitate de trei ori mai mare.
Dintre şoferii din ţară, bucureştenii îşi permit să meargă cel mai des la benzinărie. Mulţi fac plinul cel puţin o dată pe lună. Sunt trimişi în delegaţii, merg la cumpărături sau în vacanţe în ţări precum Austria, Ungaria sau Franţa. Pentru un drum până în Germania, spre exemplu, alimentează cu 70 de litri de motorină.
În Transilvania, altele sunt motivele pentru care benzinăriile nu duc lipsă de clienţi. Mulţi dintre clujeni aleg să se deplaseze cu maşina pentru că au de parcurs distanţe mari până la serviciu. Aceştia plătesc pe lună cel puţin un plin de benzină sau motorină.
Mai simplu este pentru şoferii de la Iaşi. Mulţi trec graniţa şi fac plinul în Republica Moldova, unde benzina este cu 30% mai ieftină decât la noi.
„Prețurile sunt mai mici și nu am văzut nicio diferența a calitații între carburanți”, spune un șofer.
În topul celor mai ieftini carburanţi din lume conduce Venezuela. Preţul este aproape zero pentru că benzina este subvenţionată de stat. Urmează cel mai mare producător de petrol din lume, Arabia Saudită, apoi Iran.
Unde găsim benzină ieftină şi consumul este mare. Campioni sunt americanii, cu aproape 1.600 de litri de benzină pe an, urmaţi de canadieni şi de şoferii din Emiratele Arabe şi Kuweit.