Toate cele trei gropi de gunoi unde ajung deșeurile din București au rămas fără autorizație de mediu, arată Uniunea Salvați România, după ce săptămâna trecută a expirat autorizația de mediu și pentru depozitul Iridex care deservește zona de nord a Capitalei. Gropile Vidra și Glina erau deja în afara legii.
USR trage un semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă a managementului deșeurilor în București, dar și la nivel național, și solicită Primăriei Municipiului București să adopte un plan coerent de gestionare a deșeurilor, arată formțiunea politică într-un comunicat.
„Responsabilitatea managementului deșeurilor Capitalei revine Primăriei București și primăriilor de sector. Faptul că niciunul dintre cele trei depozite de deșeuri nu mai are autorizație este un lucru grav. Grave sunt și perspectivele pe termen mediu, întrucât ne apropiem de atingerea capacității unora dintre aceste depozite. În loc de soluții reale, în sensul colectării selective, al dezvoltării capacităților de sortare și al planificării responsabile a viitoarelor depozite (cu amplasamente, dimensiuni și tehnologii care să nu mai constituie un pericol pentru sănătatea populației), singurele acțiuni concrete sunt în sfera investiției masive în incinerare. Incinerarea nu este o soluție universală pentru problema deșeurilor, întrucât la ardere ar trebui să ajungă doar o mică fracție din întregul lanț al gunoaielor, eforturile trebuind îndreptate înspre cei 3 R: Reducere-Recuperare-Reciclare”, spune senatorul USR Allen Coliban.
Peste 550.000 de tone de deșeuri ajung într-un an în cele trei depozite din București, iar rata de reciclare a României este de sub 10%.
În lipsa unor sisteme funcționale de colectare selectivă și reciclare, gropile de gunoi se umplu cu rapiditate și sunt sursa multor probleme de sănătate și mediu. În ritmul actual de aruncare la groapă, Iridex estimează că în patru ani va închide deja cele două celule care funcționează în prezent.
Parlamentarii USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, și Cornel Zainea, deputat, membru al Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, au vizitat, luna trecută, depozitul de deșeuri Iridex care deservește zona de nord a Capitalei în cadrul anchetei parlamentare care își propune să identifice neregulile sistemului de management al deșeurilor și să realizeze un ghid de bune practici pentru autoritățile locale. Vizita vine și în urma mai multor sesizări primite de la locuitorii din zonă referitoare la poluarea aerului.
„Cetățenii sesizează depășiri de hidrogen sulfurat de cinci ani de zile în zonele adiacente gropilor de gunoi. Cu toate acestea, gropile actuale sunt reautorizate an de an, iar primăriile nu au început proiectarea altor CMID-uri, în zone unde nu ar fi afectată calitatea vieții locuitorilor”, spune, la rândul său, deputatul USR Cornel Zainea.
Guvernul a amânat, prin OUG 48/2017, implementarea cu doi ani a taxei la groapă, o măsură esențială pentru prevenție în managementul de deșeuri, încurajând astfel depozitarea la groapă în detrimentul colectării selective și reciclării. Gândită să înceapă în acest an, taxa era 80 de lei/tonă și urma să crească la 120 de lei/tonă anul viitor.
„Gropile de gunoi sunt un pericol pentru sănătate și pentru mediu. Un raport recent al Agenției pentru Protecția Mediului București arăta că emisiile de hidrogen sulfurat depășesc limita admisă în mai multe puncte din zona de influență a gropii de gunoi Iridex. Mai multe detalii, aici. USR solicită Agenției pentru Protecția Mediului, precum și Gărzii de Mediu să pună la dispoziția cetățenilor informații referitoare la stadiul gropilor de gunoi din București din punct de vedere al respectării normelor de mediu și de sănătate publică. De asemenea, facem apel la Primăria Generală să adopte măsuri urgente de îmbunătățire a gestionării deșeurilor în Capitală prin implementarea unui sistem eficient de colectare și reciclare”, se precizează în comunicat.