Accesul în curtea Poliţiei locale din sectorul 3 este în sarcina unui agent de pază angajat la o firmă privată. Când reporterul și operatorul Digi24 au vrut să intre în sediul Poliţiei pentru a întreba cum explică edilii această situaţie absurdă, paznicul nu le-a permis accesul până nu a cerut voie superiorilor.
După câţiva paşi, jurnaliștii Digi24 au întâlnit un alt bodyguard. Imediat, și acesta a intrat în alertă și a cerut acordul superiorilor.
„La intrarea în biroul şefului poliţiei locale am dat peste un alt paznic. Al treilea. De data asta, era chiar angajatul Primăriei. Şeful poliţiei locale nu a vrut să fie filmat, dar a explicat că firma de pază apără, de fapt, alte instituţii care ţin de Primărie. Şi care, întâmplător, sunt în acelaşi sediu cu poliţia locală”, a relatat Cătălin Bălan, reporter Digi24.
„Oameni pe care eu i-aş fi folosit ca paznici, să zicem, - şi cum a fost până acum şase luni de zile - îmi diminuau mie personalul pe care îl puteam folosi în stradă”, explică un reprezentant al Poliției locale sector 3. Întrebat cum le măsoară eficiența, el a trimis reporterul să întrebe cetăţenii dacă Poliţia locală e mai vizibilă acum.
„Păi nu văd nimic...ce să văd de la ei, că se urcă în maşini şi pleacă pe traseu? Atât! Că în rest nu m-a ajutat cu nimic poliţia locală!”, a declarat o locuitoare a sectorului 3.
„Nu prea vine pe la noi, pe aici (poliția locală – n.r.). Avem discuţii mari...păi nu vine măi mamă, măi! sunt prea ocupaţi...cu statul degeaba...hahaha!”, comentează o alta.
Firma care păzeşte poliţia este una din cele cinci câştigătoare ale serviciului de pază plătit de Primăria sectorului 3 cu aproape 10 milioane de euro. Contractul a fost atribuit anul trecut şi este valabil până în 2017.
Ce spune primarul Robert Negoiță
Primarul de sector are o explicaţie pentru această situaţie: „Poliţia locală în general nu e să asigure pază, ci să iasă în oraş şi să dea amenzi acolo unde nu se păstrează curăţenia, unde se iese cu cuţul în oraş şi nu se adună în urma lui, să iasă în oraş să asigure ordinea şi liniştea publică”, a declarat pentru Digi24 primarul Robert Negoiță.
Firma Scorseze este abonată la contractele cu companii şi instituţii de stat. Numai anul trecut a câştigat 1 milioane şi jumătate de euro. Bani plătiţi de stat pentru paznici care, de multe ori, sunt oameni ieşiţi la pensie sau cu o pregătire profesională modestă.
Urmăriți reportajul Digi24 în materialul video de mai sus.