Românii cu credite ar putea scăpa de datoria către bancă după executarea silită și vânzarea imobilului în garanție

Data publicării:
blocuri

Dacă proiectul de lege al Autorității pentru Protecția Consumatorului va fi adoptat, prețul locuinței care garantează un împrumut ipotecar nu va mai conta decât în momentul acordării creditului. Dacă banca îl execută silit pe client și îi vinde locuința, datoria este automat stinsă. Asta chiar dacă locuința s-a ieftinit între timp și banca nu și-a recuperat toți banii.

„Returnarea sau transferarea către credit a garanției sau a veniturilor obținute din vânzarea garanției este suficientă pentru rambursarea totală a creditului”, spune Alexandru Dunca, președintele ANPC.

Această prevedere i-ar putea ajuta îndeosebi pe clienții cu împrumuturi în franci elvețieni, care pot scăpa definitiv de datorie cedându-și casa.

Cel mai probabil, băncile vor contesta acest proiect al ANPC, în condițiile în care, încă din timpul dezbaterilor pentru legea insolvenței, s-au opus ideii ca datoria să fie stinsă complet după vânzarea locuințelor executate silit.

Proiectul de lege prezentat de ANPC se bazează pe o directivă europeană și le oferă clienților mai multe mecanisme de protecție în relația cu băncile. De exemplu, băncile nu vor putea să refuze conversia creditelor în valută.

„Consumatorul are dreptul de a converti contractul într-o monedă alternativă. Moneda alternativă poate fi orice monedă din portofoliul băncii. Cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb stabilită de Banca Națională a României aplicabilă în ziua realizării conversiei sau ratei de schimb stabilite în contract”, a mai spus Alexandru Dunca.

Potrivit proiectului, în cazul în care clientul întârzie cu plata ratelor, dobânda penalizatoare pe care o vor putea aplica băncile nu va mai putea depăși 5 procente din dobânda aplicată în contractul de credit.

Iar atunci când clientul își pierde locul de muncă sau salariul său scade cu cel puțin 15%, dobânda penalizatoare nu va trebui să depășească două procente peste dobânda din contract. Iar atunci când clientul chiar nu mai are bani pentru achitarea ratelor, banca va fi obligată să caute soluții.

Va trebui să îi propună clientului un plan de reeșalonare sau să îi ofere posibilitatea refinanțării utilizând una din ofertele curente ale creditorului. Abia după ce a demonstrat că a încercat toate soluțiile posibile, banca poate trece la executarea silită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...