Greu de crezut, dar mai bine de jumătate dintre români cred că violul poate fi justificat. Suntem fruntaşi în Uniunea Europeană când vine vorba despre scuze pentru relaţii sexuale fără consimţământ. Datele sunt cuprinse într-un studiu al biroului european de statistică.
55 % dintre români sunt de părere că sunt situații în care violul poate fi justificat, ocupând primul loc în acest top rușinos. Este cel mai mare procent din UE, aproape dublu de media celorlalte state ale blocului comunitar.
Pe „podium” mai urcă Ungaria, unde 47% dintre respondenți consideră că există justificări pentru viol și Bulgaria, unde 43% dintre respondenți sunt de aceeași europeană.
La polul opus se află state precum Finlanda, Spania și Suedia, unde numai 11,8 și 6% dintre respondenți cred că există situații în care relațiile sexuale fără consimțământ pot fi acceptate.
În ce situaţii cred românii că violul poate fi justificat
Potrivit Eurostat, 30 % dintre românii cred că relațiile sexuale fără consimțământ atunci când victima este sub influența drogurilor sau alcoolului. De asemenea, 26% cred că violul poate fi justificat dacă victima merge cu agresorul acasă.
O altă explicație dată de 25% dintre respondenți a fost că relațiile sexuale fără consimțământ sunt justificabile atunci când victima poartă o ținută provocatoare.
Mai mult, dacă victima are mai mulţi parteneri sexuali, 20% dintre români cred că violul poate fi justificat.
Au răspuns întrebărilor Eurostat puțin peste 1000 de români.
În prima jumătate a acestui an, în România, au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Victima este partenera agresorului în 21% dintre cazuri sau fiu sau fiică în 44.4% dintre cazurile sesizate. Din datele poliției reiese că toți agresorii care au violat sunt bărbați, potrivit violentaimpotrivafemeilor.ro.
În România, peste 600.000 de femei suferă, pe parcursul vieții, cel puțin o agresiune sexuală. Majoritatea nu sunt raportate, iar când sunt, nu se probează ușor.
30 de țări nu pedepsesc violatorii
Deși multe țări au legi împotriva violenței în familie și sexuale, încă mai sunt state în care legile nu au fost implementate și agresorii scapă nepedepsiți. La nivel mondial, 30 de țări nu pedepsesc violatorii dacă sunt căsătoriți cu victima sau dacă o iau în căsătorie după viol. Cel mai recent Turcia a avut o astfel de propunere legislativă, care însă a fost abandonată după proteste de amploare.
Potrivit datelor prezentate pe www.unwomen.org, se estimează că 35% dintre femei și fete s-au confruntat cu o formă de violență fizică și/sau sexuală la nivel global din partea partenerului sau unei alte persoane, iar în unele țări, șapte din zece femei au trăit o formă de abuz în timpul vieții lor.
Totodată, unele studii naționale arată că peste 70% din femei au trăit experiența unei violențe fizice și/sau sexuale din partea partenerului. 43% din femeile din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au trăit experiența unei forme de violență psihologică provocată de partener în timpul vieții lor.