Paradox românesc. Mâncarea este mai ieftină în România decât în alte ţări europene. Dar proporţional, cheltuim de două ori mai mult pe mâncare decât media europeană. Specialiştii spun că cifrele arată cât de mici sunt, de fapt, veniturile românilor. Aceleaşi statistici spun că transportul ne costă cât în vestul Europei şi că plătim mai mult decât ceilalţi europeni pentru încălţămintea pe care o purtăm.
Preţurile sunt doar la jumătate faţă de cele medii din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea înseamnă mult pentru salariile noastre.
„Alimentele şi băuturile non-alcoolice cântăresc cel mai mult în cheltuielile românilor. Reprezintă peste 30% din ponderea coşului de consum, un procent de 2 ori mai mare decât media statelor europene”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
Când continuăm comparaţia, ouăle şi lactatele au preţuri foarte apropiate de media europeană, iar încălţămintea ne costă un pic mai mult.
În goana după preţuri mici care să mai lase ceva din salariu, unii ajung să cumpere mâncare importată, chiar dacă nu se ridică la calitatea mezelurilor de la noi, de exemplu.
„Declarativ, toţi erau patrioţi. Până a venit chestia de preţ şi patrioţii erau doar 20% dintre ei”, spune Sorin Minea, producător mezeluri,
Carburanţii scumpi ne fac să plătim pentru transport aproape la fel ca vesticii. Balanţa se mai echilibrează la chirii şi utilităţi, cu cinci puncte procentuale mai mici decât media Uniunii Europene. Una peste alta, ne rămân mai puţini bani pentru distracţie şi cultură, iar pentru întreţinerea personală alocăm o treime din banii unui occidental. Concluzia..
„Chiar dacă avem preţuri mai mici decât în restul Uniunii, suntem mult mai săraci decât restul Uniunii”, afirmă Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Dacă vorbim despre superlative, cele mai mari preţuri din Europa la bunuri şi servicii sunt în Danemarca, Irlanda şi Suedia.