Românii caută alimente ieftine peste graniţă
Chiar dacă avem cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la mâncare, mulţi conaţionali tot trec graniţa în căutarea produselor mai ieftine. Republica Moldova este una dintre destinaţiile preferate, dar drumul ar putea deveni curând inutil. Intrarea unei reţele de hipermarketuri ar putea elimina de pe piaţă produsele tradiţionale căutate de români.
Românii trec graniţa în cautarea produselor tradiţionale, care nu se găsesc în hipermarketurile de la noi. Ar putea dispărea şi de acolo însă.
Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei din Moldova: „Sunt făcute toate formalităţile acuma şi deja au început construcţia la trei magazine în Chişinău. Toată lumea s-a împărţit în două tabere: consumatorii care au speranţe că va fi foarte bine şi va veni cineva cu preţuri mici, dar îşi pun probleme vizavi de calitate şi, pe de altă parte, reţelele care bat alarma.”
Majoritatea românilor nici nu îşi mai amintesc cum era acum 20 de ani când marile reţele de magazine intrau pe piaţa noastră. Din nostalgie, sau pentru a face economie, mulţi trec graniţa săptămânal în Moldova.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „România a fost foarte deschisă faţă de intrarea investiţiilor străine. Pe retail avem mulţi operatori şi cred că asta ne-a ajutat. Ne spune Eurostatul, avem cele mai mici preţuri la alimente din Uniunea Europeană.”
În România avem acum peste 1.700 de magazine ce aparţin lanţurilor de hipermarketuri. Afacerile lor cumulate ajung la aproape 10 miliarde de euro pe an. În Republica Moldova, însă, magazinele locale şi pieţele au peste 70% din piaţa alimentară.
- Etichete:
- magazine moldova
- produse traditionale moldova
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News