Protest în București cu fermieri și transportatori, aprobat de Nicușor Dan. „Diana Șoșoacă a făcut o cerere care a fost respinsă”

Data actualizării: Data publicării:
protest-tractoare-fermieri-chiajna-inquam--1536x1024
FOTO: INQUAM PHOTOS - Cosmin Enache

Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victoriei, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje în zilele de 21, 22 şi 23 ianuarie. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că a aprobat solicitarea, dar pentru 5.000 de participanţi şi 200 de vehicule în Piața Constituției.

ACTUALIZARE 15:50 Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, la Digi24, că au mai fost depuse cereri pentru organizarea unui protest înainte ca aceasta să fie acceptată în cele din urmă, dar nu au întrunit condițiile legale. 

„Asta e a șasea sau a șaptea solicitare care ne parvine. Au fost unele care nu au întrunit condițiile legale, în sensul în care nu aveau elementele obligatorii...de unde vin oamenii, pe unde se face așa-numita fluire, defluire și toate lucrurile acestea. Ele au fost respinse. A mai fost o cerere care a fost făcută de sindicatul FORT al transportatorilor, pe care am respins-o pentru că ar fi blocat circulația total prin Piața Victoriei și pe bulevardele care intră acolo. Asta a fost o primă cerere făcută de un cetățean care avea toate elementele tehnice pentru a fi discutată. Cetățeanul respectiv a fost invitat la noi în comisie unde sunt reprezentanți ai Primăriei, Jandarmeriei, Poliției și Poliției Rutiere. A avut loc o discuție, se propusese inițial Piața Victoriei. Acolo sunt probleme de trafic. S-a acceptat Piața Constituției. S-au acceptat numărul de utilaje și 5.000 de oameni”, a spus Nicușor Dan. 

El afirmă că cetățeanul care a depus cererea se numește „Petre, dacă rețin bine numele lui”. „Mai mult nu știu. Este dreptul lui să organizeze, atâta timp cât asigură acele elemente care țin de organizare, număr de oameni...”.

„Noi trebuie să respectăm legea. Suntem deja în a zecea zi de protest. Evident că dacă am fi avut 3 sau 4 cereri care vizau același lucru ne-am fi uitat la cine este mai reprezentativ, dar suntem în situația în care avem o primă cerere care întrunește condițiile legale”, a mai explicat primarul general al Capitalei. 

Nicușor Dan a spus că Diana Șoșoacă a făcut o cerere de protest care a fost respinsă. 

„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. 

Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a transmis joi Nicușor Dan pe Facebook. 

Protestatarii au cerut, joi, Primăriei Capitalei să avizeze manifestarea, pentru trei zile – 21, 22 şi 23 ianuarie, în Piaţa Victoriei. 

În cerere aceștia doreau ca 50.000 de persoane să participe cu 200 de utilaje, conform News.ro.

Protestatarii spuneau că vor sta doar în Piaţa Victoriei, fără a fi necesară închiderea traficului în zonă. 

Fermierii şi transportatorii protestează, joi, în mai multe zone din ţară, pentru a noua zi consecutiv. 

Anterior, Nicuşor Dan a anunţat că nu a avizat până acum protestul pentru ce cererile nu erau rezonabile, dar şi-a arătat disponibilitatea de a aviza protestul dacă acesta se încadrează în limite legale.

Măsuri luate de Guvern 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina.

În plus, Executivul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. El a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023. 

Ministrul agriculturii își cere scuze 

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, și-a cerut scuze, joi, în fața reprezentanților agricultorilor care protestează, și a spus: „Vreau să vă asigur că înainte de a fi ministru, sunt om și poate că din context a reieșit că v-am făcut instigatori”. Barbu a discutat cu aceștia la Minister despre revendicărilor lor și ce măsuri va lua Guvernul în perioada următoare.

Pe de cealaltă parte, reprezentantul fermierilor Dănuț Andruș a afirmat că trebuie să existe un calendar concret cu măsuri pentru ca protestul să se încheie. „Oamenii nu sunt dispuși să plece acasă pentru că măsurile nu sunt adoptate”, a mai precizat fostul politician. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri