Sute de kilograme de brânză stricată au fost descoperite pe un câmp din Săcele, judeţul Constanța. Localnicii se plâng că aerul a devenit irespirabil, din cauza mirosului, mai ales de când afară a început să se încălzească. Brânza provine de la o firmă de procesare a laptelui din zonă, care, potrivit legii, ar fi trebuit să distrugă surplusul, nu să-l arunce pe câmp, relatează Digi24.
„Uitați cum a ajuns brânza românească. Să fie aruncată pe islaz”, spune Valentin Stan, localnic.
Un localnic din comună a dat întâmplător peste mormanele de brânză. Revoltat, omul a sesizat autorităţile.
„Noi vara paștem aici, venim cu animalele și paștem aici toți crescătorii de animale și nu știu cum o să putem să paștem pe lângă brânza asta pentru că deja miroase”, adaugă Valentin Stan, localnic.
Pe o suprafață de 30 metri pătrați, sute de saci umpluți cu brânză stricată au fost aruncați pe pășune. Întrucât vremea s-a încălzit mirosul a devenit insuportabil.
Produsele aruncate pe păşune aparţin unei firme locale de procesare a laptelui. Proprietarul firmei se apără însă şi spune că a donat sacii cu brânză unui cetăţean din sat.
„Aveam câțiva saci de brânză mai deteriorată, mai străcată și a zis că o dea la animale. N-am știut sub nicio formă, dacă era să o arunc o aruncam la groapa de gunoi”, spune Dumitru Puflene, proprietar firmă.
Oamenii din sat spun că pe lângă mirosul greu de suportat, produsele stricate aruncate pe păşune ar putea îmbolnăvi şi animalele.
„Nu e normal să arunce acolo. Toată comuna e înconjurată de gunoaie”, spune un localnic.
„Nu este normal! E bătaie de joc”, adaugă o femeie.
Reprezentanții primăriei nu știau nimic de această situație.
„Fiecare procesator, fiecare întreprindere trebuie să aibă un contract cu o firmă specializată care să le ridice produsele care sunt neconforme”, declară Gheorghe Brânduș, viceprimarul comunei Săcele.
Autorităţile veterinare şi cele de mediu au deschis propriile anchete.
„În urma înștiințării dumneavoastră, o echipă de inspectori din cadrul DSVSA Constanța se va deplasa cu maximă promptitudine la fața locului pentru a efectua un control în zonă la centrul de lapte”, spune Diana Cristescu, directorul DSV Constanța.
„Vor fi prelevate probe în vederea identificării naturii poluantului și de a aplica încadrarea legală potrivită în acest caz”, afirmă Adina Staicu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Constanța.
Firma de procesare a laptelui riscă amenzi de pana la 40.000 de lei.