Video Paradoxul autorizației de securitate la incendiu: 7 din 10 școli funcționează fără avizul ISU

Data actualizării: Data publicării:
Clădirile construite înainte de 1992 care nu și-au schimbat destinația nu au nevoie de autorizație ISU Foto: Inquam Photos

Incendiul de la Ferma Dacilor a readus în discuție regulile de protecție la incendii. Există atât clădiri care au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, dar în egală măsură sunt și imobile care pot funcționa fără aceasta. Paradoxal este că cele mai vechi și, implicit, cele mai periculoase sunt cele despre care legea spune că nu trebuie să respecte normele. Mai exact, clădirile construite înainte de 1992, care nu și-au schimbat destinația, nu au nevoie de aviz ISU, însă clădirile construite după 1992 trebuie să obțină autorizația. Este și cazul școlilor din România. Dintr-un total de peste 25.000 de clădiri în care copiii învață, doar aproximativ 16% dintre acestea au autorizația de securitate la incendiu.

Ana-Cristina Micu, jurnalist Digi24: "Suntem în fața unui paradox când ne uităm la clădiri și autorizația ISU, pentru că vedem clădiri foarte vechi, de peste 100 de ani, care nu sunt autorizate ISU și clădiri foarte noi, care nu pot funcționa în lipsa autorizației. Luăm ca reper anul 1992, clădirile construite înainte de acest an care nu și-au schimbat destinația nu au nevoie de autorizație ISU, însă clădirile de după 1992 au nevoie.

Pentru a înțelege situația, să ne uităm la 2 tipuri de clădiri foarte importante - școli și spitale. Atât școlile cât și spitalele pot funcționa în mai multe corpuri de clădire. În cazul școlilor, vorbim de mai multe corpuri care aparțin de aceeași instituție, iar un spital care funcționează în regim pavilion poate avea mai multe corpuri pentru a-și desfășura activitatea.

Potrivit Raportului România Educată, doar 15%, aproape 16%, dintre clădirile școlare au autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de peste 25.000 de clădiri școlare unde copiii învață.

Nici la spitale lucrurile nu stau mai bine, circa 700 dintre clădirile în care românii sunt îngrijiți au o astfel de autorizație, dintr-un total de peste 1.300, potrivit rapoartelor IGSU.

Doar 46% din cele 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătății au autorizație ISU.

Aceste autorizații, deși sunt foarte importante, în acest moment împart clădirile în două categorii, în funcție de necesitatea obținerii avizului. Au nevoie de autorizație clădirile care au o suprafața de peste 200 mp și au o destinație publică - școli, spitale, centre comerciale sau lăcașuri de cult."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...