L. Dragnea, despre pensiile speciale foarte mari: S-a greşit. Nu-mi dau seama, s-a făcut electoral

Data actualizării: Data publicării:
170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_16_INQUAM_Photos_Octav_Ganea dragnea

Ordonanța care modifică legea pensiilor speciale va avea ca efect evitarea ca, în 2-3 ani, sistemul bugetar să fie în dificultatea de a susține restul pensiilor românilor, a explicat, duminică seara, președintele PSD, Liviu Dragnea.

170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_16_INQUAM_Photos_Octav_Ganea dragnea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

El a precizat că cele mai multe prevederi ale legii pensiilor se păstrează, marea modificare referindu-se la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează, pentru cel care iese la pensie, cu creșterea salariului celui care rămâne pe un post similar.

"Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an ... în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, și ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a spus Liviu Dragnea, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Întrebat cum explică existența, printre pensiile speciale, a unora foarte mari, de până la 20.000 de lei, liderul PSD a declarat că legea a fost făcută cu "neștiință" sau pe motive electorale și că se impunea modificarea ei deoarece îndrepta sistemul de pensii către blocaj.

"S-a greșit când s-a făcut legea, după părerea mea. Nu îmi dau seama, s-a făcut electoral, poate cu bună credință, dar cu multă neștiință, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată aducea în 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru că în fiecare an cresc salariile, în fiecare an impactul bugetar era foarte mare. E bine să înțelegem, aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din contribuția celor care beneficiază, sunt alimentate din bugetul de stat", a spus Dragnea.

Președintele PSD a mai spus că legea pensiilor speciale a determinat, înainte de apariția ordonanței care o modifică, ieșirea la pensie a peste 12.000 de persoane în anul 2016 și a peste 7.000 de la începutul acestui an.

Săptămâna trecută, fostul președintele Traian Băsescu a afirmat că PSD a realizat acum inechitatea sistemului de pensii speciale pe care l-au recreat, în 2015, Victor Ponta şi Gabriel Oprea „luând bani, fără ruşine, de la salariaţi infinit mai prost plătiţi decât categoriile pe care le-au favorizat”.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că Guvernul va da o ordonanţă săptămâna aceasta prin care pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare.

„Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, duminică, la Antena 3.

Ministrul Muncii a spus că România este ”un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii.

„O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (...) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”, a declarat Olguţa Vasilescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri