Marile agenții de turism intră în insolvență, numărul turiștilor crește

Data actualizării: Data publicării:
Tourists Flock To Greek Resorts In Spite of Looming Crisis
Foto: Gulliver/Getty Images

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă că litoralul românesc a atras, în sezonul estival din acest an, cu până la 12% mai mulţi turişti, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani de hotelieri, scrie News.ro. Litoralul românesc a crescut în preferinţe şi din cauza riscurilor teroriste din Turcia. În paralel, în ultima lună, două agenţii de turism şi-au anunţat insolvenţa, Genius Travel şi Mareea, aceasta din urmă fiind specializată chiar pe litoralul românesc.

Tourists Flock To Greek Resorts In Spite of Looming Crisis
Foto: Gulliver/Getty Images

“Litoralul a atras în sezonul 2016 cu până la 12% mai mulţi turişti, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani de hotelieri, care au dus la creşterea calităţii serviciilor turistice, măririi plajelor din Mamaia, Eforie Nord şi Constanţa, printr-o investiţie a Companiei Apele Române Dobrogea-Litoral, dar şi conjuncturii internaţionale, care a determinat un număr mai mare de români să îşi petreacă vacanţele în destinaţii interne”, arată un comunicat al ANAT.

Iulie şi august au fost cele mai solicitate luni pe litoralul românesc, cererea fiind atât pentru sejururi, în medie, de patru zile, cât şi pentru weekend.

O creştere s-a înregistrat şi în cazul ofertei pentru vacanţe all inclusive, disponibile în cazul a 23 de hoteluri din 300 preferate pe litoral, dar şi a cererii din partea turiştilor pentru acest tip de servicii.

”Sezonul 2016 a fost mai bun decât ne-am aşteptat. Gradul de ocupare a crescut cu 8-12% faţă de vara trecută, din informaţiile noastre”, spunepreşedintele ANAT,  Alin Burcea. 

Totuşi, în plin sezon al vacanţelor, agenţiile de turism Genius Travel şi Mareea şi-au depus la Tribunalul Bucureşti cerere pentru intrarea în insolvenţă, după ce şi-au anunţat clienţii că nu vor mai putea pleca în vacanţele pe care deja le-au plătit. Cele două companii nu mai fac parte din patronatul ANAT.

Aproape 1.100 de turişti au fost păgubiţi de către agenţia de turism Mareea, care a anunţat sâmbătă pe propriul site că nu le va mai onora vacanţele şi că va intra în insolvenţă, suma tuturor contractelor ridicându-se la 460.000 euro, din care 285.000 euro sunt restanţe către furnizori.

În cazul Genius Travel, 136.000 de euro a fost paguba suferită de 147 de turişti care şi-au cumpărat vacanţe de la această agenţie, intrată în blocaj financiar în plin sezon.

ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România şi are ca membri activi 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi  şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Shakira, dezvăluiri despre viața sentimentală: „Pur și simplu nu am fost norocoasă!” Ce spune despre monogamie
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...