Florin Buhuceanu: Biserica refuză dialogul cu comunitatea LGBT. De asta profită cei care sunt aliniați politicii Moscovei

Data publicării:
cupola de biserica pe cer albastru
Foto: basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română refuză dialogul cu comunitatea LGBT, chiar dacă și membrii acesteia sunt parte a bisericii, prin botez, a spus la Digi24 Florin Buhuceanu, militant pentru drepturile comunității LGBT. Declarația vine după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”.

„Mă îndoiesc de expertiza Bisericii Ortodoxe în materie de sexualitate, pentru că vorbim de o biserică care, de-a lungul ultimelor 3 decenii, a făcut posibilă continuarea incriminării penale a homosexualității și care a trimis oameni în închisoare practic, până în 2001, care încearcă permanent blocarea accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, accesului elevilor la informații care sunt relevante pentru sănătatea lor”, a spus Buhuceanu.

„Nu homosexualitatea este subiectul în realitate, ci cum se raportează pastoral biserica la acești oameni. Or, aici Biserica Ortodoxă nu are nici măcar tentativa de a deschide un dialog.

Mulți dintre noi, din această comunitate, suntem parte a bisericii, prin botez. Nu-i poț trata ca pe creștini de mâna a doua sau mâna a treia”, a adăugat el.

„Biserica ar putea, pe de altă parte, să-și facă curățenie în propria ogradă și pentru asta e nevoie de politici care să condamne și să prevină orori – și vorbesc aici de violuri, de abuzuri sexuale care se întâmplă în inima comunităților creștine. Toate acestea trebuie să fie descurajate oficial de Biserica Ortodoxă”, a mai spus Buhuceanu.

„Din păcate Patriarhia e mult mai aproape de patriarhia moscovită decât de Biserica Ortodoxă din Atena, de exemplu, care are o un dialog pastoral cu oamenii de orientare homosexuală.

Sunt doar atacuri din partea ierarhiei, nu doar verbale, ci de încercări de limitare a drepturilor acestor comunități. Tipul acesta de atac constant din partea Bisericii nu înseamnă dialog, e o formă de agravare a acestor tipuri de atacuri.

Cine profită? Cei care sunt aliniați politicii Moscovei și a Bisericii Ortodoxe, mâna dreaptă a Kremlinului.”, a adăugat activistul.

Declarațiile sale vin după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”, comentând anunțul recent al Vaticanului, care a decis că preoţii romano-catolici pot oficia binecuvântări ale cuplurilor de acelaşi sex.

„În legătură cu mult-discutata oferire a binecuvântării pentru cuplurile homosexuale. Este un gest personal, pe care Papa şi l-a asumat. E adevărat că e vorba despre o binecuvântare extra-liturgică, deci nu are legătură cu liturghia, nu se oficiază căsătoria acestor persoane. O binecuvântare. Eu am interpretat-o ca pe un semn de îngăduinţă pentru aceste persoane, prin care Papa cred că doreşte să le atragă mai aproape de biserică, dar nu pentru a rămâne în aceeaşi situaţie”, a spus Bănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Bianca Censori și Kanye West plănuiesc să aibă un copil. Gesturile care i-au dat de gol pe cei doi
Film Now
Keith Urban a dezamăgit-o profund pe Nicole Kidman cu o postare recentă pe rețelele sociale. Dependența lui...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...