Controalele făcute de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) la mai mulţi agenţi economici din ţară au dus la descoperirea bacteriei Escherichia Coli (E.Coli) în 14 probe din carne de oaie, vită, pastă de mici sau lapte puse la vânzare în restaurante, magazine, abatoare sau ferme din ţară, arată oficialii ANSVSA.
Controalele ANSVSA s-au desfăşurat în perioada 8 august - 2 septembrie şi au vizat determinarea prezenţei Escherichia Coli în produsele alimentare scoase la vânzare de agenţii economici.
Au fost fost prelevate şi analizate 171 probe, din carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lactate (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt), arată ANSVSA.
Oficialii instituţiei mai spun că probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
În total, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din carcase de oaie şi vită, carne tocată de vită, cârnaţi amestec, telemea de oaie sau lapte vândute în judeţele Vâlcea, Tulcea, Suceava, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai se desfăşoară până pe data de 31 decembrie 2016 şi presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud, arată oficialii ANSVSA.