Criza algeriană. Stângacii în comunicare din partea autorităților române

Data publicării:
20012013 20criza 20comunicare-44788

Stângăciile de comunicare au fost vizibile încă de vineri, când informaţia că un român a fost salvat era ascunsă pe la sfârşitul unui comunicat intitulat "Convorbire telefonică între miniştri".

Confirmarea celui de-al doilea deces în rândul ostaticilor români din Algeria a venit printr-un comunicat, la 16:21, adică exact la o oră după ce Digi24 anunţa, în premieră şi în exclusivitate, din surse oficiale, că un al doilea ostatic român şi-a pierdut viaţa în Algeria.

„În dupa amiaza zilei de 20 ianuarie, autoritățile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetățenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist a încetat din viață. Din informațiile obținute de autoritățile române, rezultă că decesul a intervenit în spital, urmare a rănilor grave suferite înregistrate anterior”, a informat MAE printr-un comunicat.

Declaraţiile de presă ale secretarului general Robert Cazanciuc au venit încă şi mai târziu, adică la aproape două ore de la anunţul Digi24. Oficialii români au dat vina pe algerieni, pentru stângăciile de comunicare.

„MAE este dezamăgit că autorităţile alegeriene nu ne-au informat corect asupra stării cetăţeanului român”, a afirmat Robert Cazanciuc, secretar de stat.

Ministrul de externe a evitat să dea ochii cu presa. Deşi, cu doar o zi înainte, Titus Corlăţean şi premierul Victor Ponta anunţau primele date despre românii din Algeria: un deces şi patru supravieţuitori.

Vestea bună se referă la ultimul român aflat în zona de conflict. A fost eliberat de armata algeriană, se află în acest moment în îngrijirea şi custodia armatei algeriene”, declara sâmbătă premierul Victor Ponta.

De altfel, întreaga criză s-a desfăşurat sub semnul slabei comunicări. Vineri, ministerul de externe anunţa salvarea unuia dintre români abia în cel de-al cincilea paragraf al unui comunicat intitulat "Convorbire telefonică între ministrul român de externe şi cel algerian".

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetățeanului român în legătură cu care au existat anterior informații neverificate, vehiculate în mass-media. Cetățeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieții sale”, a mai transmis MAE.

Ceva mai transparentă s-a dovedit compania japoneză pentru care lucra românul.

„Primul este din Filipine. Celălalt este român. Amândoi lucrează pentru JGC International Group. Angajatul nostru român a contactat el însuşi compania şi a confirmat că se află în siguranţă”, a comunicat Takeshi Endo, manager de relaţii publice al JCA.

E drept că haosul informaţional care a domnit în ultimele 5 zile a plecat chiar de la algerieni. Aceştia au ţinut la secret informaţii esenţiale despre situaţia de pe teren şi le-au dezvăluit abia după ce marile puteri occidentale nu ar mai fi putut influenţa cu nimic evenimentele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...