Ce s-a ales de planul locuințelor ANL pe terenurile Armatei

Data publicării:
anl armata

Peste 700.000 de metri pătraţi de terenuri, cazarme abandonate şi poligoane părăsite din întreaga ţară sunt acum lăsate în paragină. Un proiect din vremea guvernului Boc, care viza construirea a zeci de mii de locuinţe în sistem ANL pe terenuri puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, nu a mai ajuns niciodată să fie util. Bunurile Armatei au fost cedate către primării din toată ţara pentru a face loc acestor noi case în care aveau să locuiască şi soldaţi. Cum banii pentru construcţia propriu-zisă nu au mai ajuns în teritoriu, primarii au lăsat terenurile aşa cum le-au primit. Prin urmare, legea spune că terenurile nefolosite trebuie să se întoarcă la MApN, dar ministerul nu are banii necesari să le administreze.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Unul dintre cele mai mari terenuri ale armatei este în Bucuresti. A fost cedat Primăriei sectorului 2 în 2010. Promisiunea era ca în patru ani aici să fie ridicate locuinţe ANL, iar apartamentele să ajungă la preţuri preferenţiale la angajaţi din armată.

În spatele acestor porți urmau să fie ridicate 1.500 de apartamente. 40% dintre acestea ajungeau la armată. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, aşa că acum a revenit în visteria MAPN. Este în paragină”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.

Preţul de vânzare nu trebuia să fie mai mare de 350 de euro metrul pătrat. Din lipsă de bani, Ministerul Dezvoltării a oprit programul ANL. Militarii au rămas fără locuinţe, iar terenul a fost abandonat.

Cazul nu este singular. La Braşov, 11.000 de metri pătrați au fost cedaţi de armată autorităţilor locale.

„În blocul care urma să fie construit pe acest teren ar fi trebuit să fie amenajate 203 apartamente iar 30% dintre ele urmau să fie ocupate de angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale. În condiţiile în care proiectul ANL a eşuat, Primăria Braşov a amenajat aici provizoriu un loc de joacă pentru copii”, relatează Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

Acum edilii se gândesc să reia proiectul.

Acolo există deja un studiu de fezabilitate. În cazul în care ANL-ul confirmă că au fondurile necesare să realizeze acest proiect, cu siguranţă vom face din nou demersuri pe lîngă Ministerul Apărării”, spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt la Primăria Braşov.

În Dâmboviţa, terenurile din jurul parcului industrial Moreni au fost oferite gratuit pentru ridicarea unor blocuri. 60 de apartamente urmau să fie predate MApN. Afacerea a eşuat şi aici. Aşa cum s-a întâmplat şi în Pantelimon, Piatra Neamţ sau Cluj Napoca.

„Pentru că Agenția de Locuințe nu a alocat ulterior acest teren în planul său de investiții și nu a direcționat fonduri catre muncipiul Cluj Napoca, nu am demarat investițiile pentru viabilitatea acestui teren”, spune un reprezentant al primăriei.

Singurul exemplu pozitiv vine de la Satu Mare, unde autorităţile locale au ridicat trei blocuri cu 79 de apartamente. 25 dintre ele vor ajunge la soldaţi.

În ultimii șase ani, armata a cedat autorităţilor locale peste 700.000 de metri pătraţi. Până acum mai puţin de jumătate s-au întors în administrarea Ministerului Apărării. Legea spunea însă iniţial că dacă în trei ani terenul nu este folosit, se întoarce la proprietarul iniţial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Viața dublă a unui IT-ist care lucrează de acasă: două joburi, bani mai mulți și riscul de...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Selena Gomez, sătulă de comentariile despre greutatea ei: „Mă fac să devin o ranchiunoasă”
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Newsweek
Calendarul plăților în aprilie. Când intră pensiile, alocațiile și indemnizațiile? Se dau 3000 lei
Digi FM
Adrian Mutu: "Aş fi putut câştiga Balonul de Aur dacă nu consumam cocaină”
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
De ce câinii din rasa Golden Retriever nu sunt buni pentru pază. Un videoclip viral explică totul
Film Now
Lily, unica fiică a lui Rowan Atkinson, despre divorțul părinților ei, după 24 de ani de mariaj: "Am trecut...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal