Dispută din cauza căsătoriilor la Poarta Sărutului. Preşedintele Institutului Cultural Român a declarat că le-a cerut autorităţilor locale încă de acum patru ani să nu mai organizeze cununii, fiindcă monumentul este funerar şi a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Oficialii locali spun că vor dezbate situaţia.
Autorităţile din Târgu Jiu organizează de cel puţin 12 ani căsătorii la Poarta Sărutului, în noaptea de Revelion. A devenit o tradiţie şi vin cupluri din toată ţara. Preşedintele Institului Cultural Român spune însă că astfel nu mai este păstrat scopul pentru care Brâncuşi a creat Ansamblul de la Târgu Jiu.
„Atunci le-am spus oficial, când eram secretar de stat. Trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că acela este un arc de triumf pentru eroi , pentru cei care s-au jertfit şi sărutul este sărutul de pe urmă”, spune Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român.
„El e gândit ca un monument comemorativ, ca o cale iniţiatică, ca un ansamblu. Și acum a devenit aşa.... dându-se o cu totul altă interpretare, un soi de altar pentru cununia religioasă”, spune sculptorul Paul Popescu, brâncuşiolog.
O parte dintre localnici spun însă că autorităţile ar trebui să continue oficierea căsătoriilor.
„Ar fi ceva frumos. Eu nu văd nimic funerar, atâta timp cât e Poarta sărutului”, spune un localnic.
„Cred că este o temă de dezbatere destul de interesantă, pe care eu o voi propune inclusiv Consiliului Ştiinţific care funcţionează pe lângă Centrul Constantin Brâncuşi”, spune Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.
Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului a fost sculptat de Constantin Brâncuşi pentru a aduce un omagiu celor care au căzut la datorie în Primul Război Mondial. Poarta Sărutului, unde autorităţile oficiază căsătorii în fiecare an, semnifică trecerea către o altă viaţă.