De câteva zile, mii de locuitori ai unui ansamblu din nordul Capitalei aşteaptă zeci de minute în trafic doar ca să ajungă la arterele care merg spre oraş. Totul se întâmplă după ce autorităţile au închis un drum forestier pe care locuitorii îl foloseau drept scurtătură. Şoseaua prin pădure nu era publică, aparţine Direcţiei Silvice care a câştigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar. Oamenii aşteaptă soluţii din partea celor de la care şi-au cumpărat locuinţele,dar şi din partea Primăriei Capitalei.
Ora 8 şi 30 de minute, cartierul Băneasa din Capitală. Sute de maşini se înghesuie pe şosea, iar şoferii încep să-şi piardă răbdarea.
„S-a închis drumul alternativ pe care eu îl cunosc de zece ani. Acum suntem obligaţi să stăm în traficul ăsta. E nenorocire. S-au construit foarte multe blocuri, e şcoală. Aşa ceva nu se poate, nu ştiu ce se întâmplă. Eu am copilul la şcoală aici şi deja am o jumătate de oră peste timpul pe care-l făceam în mod normal. Am discutat cu şcoala pentru că trebuie să găsim o soluţie. Altfel, o să mut copilul de la şcoală,” se plânge un șofer.
-Cât aţi stat vineri ca să ieşiţi în DN?
-45-50 de minute.
-Și acum?
-De un sfert de oră. Sunt 500 de metri. Nu, aşa ceva nu se poate. Să sperăm că se va rezolva, a venit dezvoltatorul, am făcut petiţii să fie în faţă la DN un poliţist. Dar asta e temporar.
Ansamblul rezidenţial de case şi blocuri de la marginea pădurii Băneasa are acum o singură cale de acces, Aleea Teişani. Autorităţile au decis să o închidă pe a doua după ce au câştigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar. În urmă cu 10 ani, atunci când a început construcţia, acesta a dobândit doar temporar acces pe drumul forestier din pădure. Potrivit unui ONG care s-a implicat în proces, dezvoltatorul se angajase să construiască o altă şosea care să lege cartierul de Centura Bucureştiului.
„De ani de zile de cînd ne judecăm cu dezvoltatorul, ne-a precizat că e foarte scump accesul şi nu-l mai poate face. Toate acordurile şi autorizaţiile spun că accesul se face din şoseaua de centură şi din şoseaua Teişani, niciodată nu s-a pus problema să treacă cu drumul prin pădure. Mai multe decât atât, autoritatea de mediu spune că accesul prin șoseaua de centură şi Teisani. Există plângere la Parchet şi pentru amenajarea şi încălcarea Codului silvic la acel drum. Celelalte procese s-au încheiat în defavoarea dezvoltatorului,” precizează Dan Trifu, vicepreședinte ONG Eco Civica.
Dezvoltatorul are, însă, altă explicaţie şi susţine că nu este responsabil pentru disconfortul celor care locuiesc în cartier. Acea scurtătură ar fi fost drum public, dar statutul s-ar fi modificat după decizia definitivă a instanţei. Oferă trei soluţii, printre care construirea unui drum cu ieşire din DN1 către Centura Bucureşti. Dezvoltatorul spune că a achiziţionat deja pământul necesar pentru această lucrare şi este dispus să realizeze pe cont propriu totul, însă nu are încă în acest moment avizele necesare.
Cei aproape cinci mii de oameni care locuiesc în zonă sunt obligaţi să stea aproape o oră în trafic doar ca să străbată o distanţă de nici trei kilometri şi să ajungă în șoseaua de centură. Cei mai mulţi sunt decişi să ceară sfatul unor avocaţi. Susţin că acelaşi dezvoltator le-a promis că drumul prin pădure, cel închis acum, va fi asfaltat şi va rămâne o variantă permanentă pentru riverani.
Peste două zile, Primăria Capitalei a convocat o şedinţă la care a invitat toate părţile implicate că să găsească o soluţie.