Consiliul Concurenţei încearcă să inverseze creşterea preţurilor la carburanţi, provocată de reintroducerea supraacizei. Un comparator de preţuri va funcţiona de la jumătatea anului viitor, iar şoferii vor avea informaţii actualizate zilnic.
După ce a introdus un comparator de preţuri pentru alimentele vândute în mai multe lanţuri de hipermarketuri, Consiliul Concurenţei vrea să facă acelaşi lucru pentru carburanţi. De data aceasta va modifica legea pentru a putea obliga companiile petroliere să livreze informaţiile, iar comparatorul va aduna date de la aproximativ 1500 de benzinării din toată ţara. Iată care vor fi efectele:
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: E mai uşor pentru conducătorii auto să afle care staţie are preţurile mai mici şi atunci ei se vor orienta către acelea. Scăderea numărului de clienţi la staţia cu preţurile mai mari le va forţa pe acestea să reducă preţul ca să poată fi atractive.
Cătălin Bălan, reporter Digi24: Ceea ce vedeţi în imagini sunt preţurile afişate în trei benzinării diferite ale aceleiaşi companii petroliere. În stânga mea este staţia cu cele mai mari preţuri, iar în partea de jos a imaginii, cu cele mai mici. Ceea ce vrea consiliul concurenţei este ca toate preţurile din piaţă să meargă către această zonă.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Pe termen mediu ne aşteptăm să vedem o scădere a preţurilor la combustibil, deci o convergenţă a preţurilor spre preţurile mai joase.
Cel mai probabil, staţiile particulare, care nu aparţin de un lanţ comercial, nu vor fi obligate să furnizeze informaţii despre preţurile afişate, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă.
În acest moment sunt diferite site-uri care publică informaţii despre preţurile de la pompă, iar ca să nu fie eliminate de pe piaţă odată cu apariţia comparatorului de preţuri, Consiliul Concurenţei vrea să le permită acestora să preia gratuit informaţiile publicate de autorităţi.