Concluziile unui control la spitale ne fac sânge rău. Malpraxis, personal nepregătit şi centre neautorizate au omorât cu zile pacienţi, pun diagnosticul inspectorii trimişi să facă verificări în cazul transfuziilor greşite.Verificările au fost cerute de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu la spitale unde au fost tratați supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv. Documentul nu este la minister, răspunde actualul ministru Florian Bodog.
„După o oră şi jumătate de la intervenţia chirurgicală a început o sângerare masivă, moment în care m-am trezit fiindcă am fost ridicată pe sus de medici şi asistente spunând "pacienta cu AB4". Mi-am dat seama că e o urgenţă şi am apucat să spun: eu nu am AB4, eu am 0”, povestește Elena Manea, o pacientă care a primit o transfuzie greșită.
Elena Manea a ajuns în iunie anul trecut la Spitalul CF2 din Bucureşti pentru o operaţie de rutină şi s-a trezit din comă peste o săptămână la Spitalul Universitar, unde fusese salvată de la moarte. Medicii de la CF2 îi făcuseră transfuzie cu sânge din altă grupă decât a ei.
„Cred că în orice manual de medicină, transfuzia greşită de sânge este fatală”, spune ea.
Cazul Elenei Manea este descris scurt „Malpraxis” în raportul făcut după tragedia de la Clubul Colectiv. Documentul a analizat situaţia sistemului sanitar la cererea ministrului tehnocrat al Sănătăţii Vlad Voiculescu. Inspectorii au studiat multe incidente şocante din spitale care pentru unii pacienţi au fost mortale. De exemplu, pentru o pacientă de 68 de ani care a primit transfuzie cu sânge din altă grupă la Spitalul de Arsuri Bucureşti.
„Nu au fost respectate reguli elementare de practică medicală, mai precis realizarea testelor finale de compatibilitate la patul bolnavului. Aceasta e o zonă de malpraxis! Ambele accidente erau evitabile”, se arată în raportul Ministerului Sănătăţii.
„Unitatea de transfuzie a Spitalului de Arsuri de mai bine de un an de zile funcţiona fără autorizare”, spune Laurenţiu Colintineanu, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Raportul cerut de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu are concluzii dramatice.
„Personalul medical nu stăpâneste corect modalitatea de determinare a grupei sanguine şi nici nu respectă procedura de administrare a sângelui. Pregătirea este deficitară şi există un număr mare de unităţi de transfuzii neautorizate”, se arată în document.
Raportul care scoate la iveală bolile sistemului sanitar a fost înregistrat la Ministerul Sănătăţii pe 3 ianuarie, la o zi după schimbrea conducerii. În vreme ce fostul ministru Vlad Voiculescu spune că l-a predat, cel care i-a luat locul susţine că nu îl găseşte. Florian Bodog a evitat să explice situaţia în faţa camerelor de filmat. A participat astăzi la un eveniment public, dar a iesit pe uşa din spate ca să scape de reporteri.