Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că au fost finalizate noi memorandumuri pentru deblocarea posturilor din sănătate şi a adăugat că speră ca în cel mai scurt timp Guvernul să le aprobe, încât până la sfârşitul lunii februarie acestea să poată să fie ocupate, potrivit News.ro.
„Am finalizat atât noi, cât şi Ministerul Dezvoltării, care are responsabilitatea spitalelor care ţin de autorităţile locale - noi avem responsabilitatea spitalelor care sunt subordonate Ministerului Sănătăţii - am finalizat noi memorandumuri pentru deblocarea posturilor. Mâine le vom discuta la sediul Ministerului Finanţelor şi sper ca în cel mai scurt timp Guvernul să aprobe aceste memorandumuri, încât până la sfârşitul lunii februarie aceste posturi să poată să fie efectiv ocupate. Ştiţi bine că există o anumită procedură, trebuie scoase la concurs şi ulterior, într-un interval de 30 de zile se poate susţine concursul pentru aceste posturi”, a declarat Alexandru Rafila, luni, la Medika TV.
El a subliniat că au fost memorandumuri făcute anul trecut, dar nu toate au fost aprobate.
„Noi am făcut aceste memorandumuri şi în cursul anului trecut, doar unul de la Ministerul Sănătăţii a fost aprobat, cel de la Ministerul Dezvoltării, care are majoritatea posturilor libere din sistemul de sănătate, nu a fost aprobat de Ministerul de Finanţe. Cred că de data aceasta situaţia este clară pentru toată lumea. Există declaraţia publică a domnului prim-ministru de la şedinţa de guvern de săptămâna trecută, care a afirmat foarte clar că aceste posturi vor fi deblocate. Este vorba în primul rând de posturile pentru medici, pentru asistenţii medicali, dar şi pentru personalul auxiliar care deserveşte unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a fost întrebat şi despre declaraţia ministrului Finanţelor, că 5.000 de posturi din sănătate se vor debloca.
„Ministerul de Finanţe a mai lansat şi săptămâna trecută nişte cifre. Aş prefera să discutăm, să analizăm solicitările din partea spitalelor şi, în funcţie de posibilităţi, dar şi de nevoile sistemului de sănătate, să luăm o decizie documentată şi responsabilă. N-aş vrea să fac comentarii legate de numărul de posturi care trebuie scoase la concurs. Sigur că e nevoie mare de medici, dar trebuie şi alte categorii profesionale incluse, pentru că medicii nu lucrează singuri”, a mai spus Rafila.
El a mai fost întrebat care este nevoie de cadre medicale pentru spitalele din cadrul Ministerului Sănătăţii.
„Aş vrea să avem o discuţie după ce aceste cifre sunt discutate cu Ministerul Finanţelor. Sunt câteva mii de posturi şi la Ministerul Sănătăţii. Mai sunt cele de la Ministerul Dezvoltării. Noi avem circa 60 de spitale în subordine. Dânşii au vreo 300, chiar dacă spitale mai mici de multe ori. Dar trebuie să existe o proporţionalitate şi un echilibru”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Rafila a mai fost întrebat care crede că sunt şansele de reuşită pentru aceste memorandumuri.
„Eu cred că este singura posibilitate. Nu se poate să nu existe şanse. Noi o să fim foarte categorici din punctul ăsta de vedere. Cred că şi spitalele, la rândul lor, şi sindicatele şi aşa mai departe, au fost foarte clare în a menţiona faptul că activitatea medicală cu un personal insuficient are de suferit, pentru că discutăm şi de supraîncărcare, de calitatea actului medical. Or, acest lucru este posibil atunci când, chiar dacă să spunem nu avem idealul numărului de personal, măcar să ne apropiem de normativele care sunt prevăzute de normele legale”, a spus Rafila.
Întrebat care este scenariul în cazul în care nu se va întâmpla ceea ce speră toată lumea, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu vreau să iau în calcul acest scenariu, dumneavoastră puteţi să îl luaţi, dar eu nu vreau să-l iau. Nu cred că se va întâmpla aşa ceva şi nu cred că poate cineva să aibă o viziune care să fie contrară intereselor pacienţilor din România”.