Proiectul Legii vaccinării. Părinții pot fi acuzați de rele tratamente dacă nu își vaccinează copiii

Data actualizării: Data publicării:
Ambulant Patients Visits Doctors Surgery
Foto: Andreas Rentz/Getty Images

Proiectul Legii vaccinării a fost publicat, marți, pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Documentul prevede „sesizarea instituțiilor abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

Ambulant Patients Visits Doctors Surgery
FOTO: Gulliver / Getty Images

ACTUALIZARE 14.51. „Sancțiunile vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice. Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

ACTUALIZARE 14.03.Legat de raportarea către Direcţia pentru Protecţia Copilului, trebuie să vă spun că aceste lucruri există şi în acest moment în lege. Legea 272 / 2004 în care Direcţia pentru Protecţia Copilului poate să constate diverse situaţii în care copilului nu i se respectă dreptul la sănătate. Este o problemă a unei instituţii şi anume una care urmează să fie înfiinţată prin lege, Comisia de vaccinare. Eu, ca medic de familie, mi-e foarte greu să mă pronunţ dacă e corect sau nu. Dar în calitate de părinte, în momentul în care ai un copil expus unei boli şi în urma acelei boli poate muri, se poate interpreta şi în sensul în care legea prevede în acest moment”, a declarat, la Digi24, medicul de familie Gindrovel Dumitra.

ACTUALIZARE 12.10. În plus, comisiile de vaccinare se autosesizează, răspund la sesizări, analizează și atunci când este cazul, sesizează Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, Colegiul Farmaciștilor din România precum și alte organisme abilitate atunci când se constată fapte săvârșite de către membrii cu drept de liberă practică precum participarea la acțiuni antivaccinare, transmiterea de informații incorecte sau nedovedite științific, acțiuni sau manifestări care pun în pericol sănătatea publică.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Potrivit proiectului de lege, printre atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare și a Municipiului București se numără sesizarea serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

De asemenea, comisiile sesizează instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, se mai spune în textul citat.

Potrivit proiectului de lege, părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații:

a) Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate.

b) Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București.

c) În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.

În termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora și va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...